Wykonanie
Jako wierna fanka zwykłych, białych
ziemniaków, jakoś niechętnie przekonywałam się do ich słodkiego kuzyna.
Bataty biją rekordy popularności wśród miłośników zdrowego stylu życia, więc stwierdziłam, że te zachwyty muszą być czymś uzasadnione. Próbowałam frytek - nie podeszły. Ugotowałam je więc bez konkretnego pomysłu i podczas gotowania dostałam mini olśnienia - tak powstały te
cynamonowe kopytka. Składają się tylko z 2 składników i odrobiny przypraw, są lekko słodkie bez żadnego dodatku
cukru, mięciutkie i delikatnie
pomarańczowe. Koniecznie musicie ich spróbować ;)kalorie i makroskładniki dla 1 porcjiSkładniki na 3 porcje► słodkie
ziemniaki [400/500 g / 1 średnia sztuka]►
mąka [200 g]►
imbir w proszku [1/4 łyżeczki]►
gałka muszkatołowa [1/4 łyżeczki]►
cynamon [1 łyżeczka]►
sól morska [mała szczypta]1 . Obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki ugotować do miękkości.2. Wystudzone, ugotowane
ziemniaki rozgnieść widelcem lub rozdrobnić blenderem.3. Dodać
mąkę i
przyprawy, zagnieść ciasto.4. Powstałe ciasto podzielić na 4 części, uformować wałeczki i nożem ucinać kopytka (w razie potrzeby podsypywać blat
mąką, ciasto może być klejące).5. Kopytka wrzucać do wrzątku i gotować ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię (gotować kopytka partiami, nie wrzucać zbyt wielu sztuk jednocześnie do garnka, żeby się nie posklejały, ja wrzucałam ok. 8 sztuk jednocześnie).6. Gotowe kopytka podawać posypane dodatkową porcją
cynamonu lub innymi ulubionymi dodatkami. Mi najbardziej smakują z klasykiem dzieciństwa, czyli
bułką tartą na
oleju kokosowym z łyżeczką
cukru trzcinowego i
cynamonem.