Wykonanie
Tym razem mam dla was przepis na kolejną odsłonę jednego z lepszych śniadań- gofry. Przygotowałam je w wersji marchewkowej z dodatkiem
cynamonu. Do zrobienia ciasta użyłam głównie
mąki pełnoziarnistej, a zamiast
białego cukru, dodałam brązowego. Jest to zdecydowanie zdrowsza odsłona tradycyjnych gofrów.
Składniki na 6 sztuk:szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki
mąki pszennej typ 6501/4 szklanki
brązowego cukrułyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
cynamonuszczypta
soliśrednia
marchewka1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody gazowanej
jajko2 łyżki
oleju kokosowego **Użyłam rafinowanego, więc gofry nie mają
kokosowego zapachu. Jeśli macie na niego ochotę, to użyjcie
oleju nierafinowanego i pomińcie
cynamon.
Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Białko razem ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę.Do drugiej miski wlewamy
wodę,
mleko, roztopiony
olej kokosowy. Dodajemy
żółtko i
cukier. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy przesiane
mąki oraz startą
marchewkę,
proszek do pieczenia i
cynamon. Ponownie miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec do ciasta dorzucamy ubite
białka i całość mieszamy łyżką.Gofry pieczemy w nagrzanej gofrownicy. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy- moim wystarczyło 6-7 minut przy 1200W.Podajemy od razu.Smacznego:)