ßßß Cookit - przepis na Gofry marchewkowe

Gofry marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Tym razem mam dla was przepis na kolejną odsłonę jednego z lepszych śniadań- gofry. Przygotowałam je w wersji marchewkowej z dodatkiem cynamonu. Do zrobienia ciasta użyłam głównie mąki pełnoziarnistej, a zamiast białego cukru, dodałam brązowego. Jest to zdecydowanie zdrowsza odsłona tradycyjnych gofrów.
Składniki na 6 sztuk:
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
1/4 szklanki brązowego cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
szczypta soli
średnia marchewka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
jajko
2 łyżki oleju kokosowego *
*Użyłam rafinowanego, więc gofry nie mają kokosowego zapachu. Jeśli macie na niego ochotę, to użyjcie oleju nierafinowanego i pomińcie cynamon.
Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Białko razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Do drugiej miski wlewamy wodę, mleko, roztopiony olej kokosowy. Dodajemy żółtko i cukier. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy przesiane mąki oraz startą marchewkę, proszek do pieczenia i cynamon. Ponownie miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec do ciasta dorzucamy ubite białka i całość mieszamy łyżką.
Gofry pieczemy w nagrzanej gofrownicy. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy- moim wystarczyło 6-7 minut przy 1200W.
Podajemy od razu.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/04/gofry-marchewkowe.html