ßßß Cookit - przepis na Sałatka gryczana z brokułami, fetą, migdałami i bazyliowym sosem winegret.

Sałatka gryczana z brokułami, fetą, migdałami i bazyliowym sosem winegret.

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam sałatki bez sałaty, brokuły i kaszę gryczaną, więc domyślacie się pewnie, że ta sałatka należy do moich ulubionych ;) Moim zdaniem jest doskonała i mogłabym ją jeść non stop. To połączenie smaków zupełnie skradło moje serce, ale dobra wiadomość jest taka, że można ją dowolnie modyfikować - dodać mięso, tofu, strączki, wymienić migdały na orzechy albo pestki czy dodać swoje ulubione warzywa. Kolejna dobra wiadomość - brokuły są w naszych sklepach dostępne cały rok, więc nie trzeba czekać do lata, żeby ją przyrządzić ;)
kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki na 2 porcje
kasza gryczana [100 g/1 woreczek]
brokuły [500 g]
ser feta [ 50 g]
migdały [20 g/ 2 łyżki]
winegret bazyliowy (składniki na 6 porcji - do przepisu użyłam 1/3 z powstałego sosu)
oliwa z oliwek [1/4 szklanki]
sól [łyżeczka]
cukier [łyżeczka]
sok z cytryny [połówka cytryny]
bazylia [5-7 listków]
1. Ugotować kaszę z godnie z instrukcjami na opakowaniu.
2. Brokuły gotować w e wrzą tku przez ok. 4 minuty .
3. F etę pokroić w kostkę a migdały grubo posiekać.
4. Przygotować sos : energicznie wymieszać oliwę z sokiem z cytryny aż utworz y się lekka emul sja, dodać przyprawy i posiekane listki bazylii.
5. Połączyć skład niki sałatki i polać przygotowan ym wcześniej sosem. Jest dobra do podania zarówno na ciepło jak i po schł odzeniu.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2016/02/saatka-gryczana-z-brokuami-feta.html