Wykonanie
Uwielbiam sałatki bez
sałaty,
brokuły i
kaszę gryczaną, więc domyślacie się pewnie, że ta
sałatka należy do moich ulubionych ;) Moim zdaniem jest doskonała i mogłabym ją jeść non stop. To połączenie smaków zupełnie skradło moje
serce, ale dobra wiadomość jest taka, że można ją dowolnie modyfikować - dodać
mięso,
tofu, strączki, wymienić
migdały na
orzechy albo pestki czy dodać swoje ulubione warzywa. Kolejna dobra wiadomość -
brokuły są w naszych sklepach dostępne cały rok, więc nie trzeba czekać do lata, żeby ją przyrządzić ;)kalorie i makroskładniki dla 1 porcjiSkładniki na 2 porcje►
kasza gryczana [100 g/1 woreczek]►
brokuły [500 g]►
ser feta [ 50 g]►
migdały [20 g/ 2 łyżki]
winegret bazyliowy (składniki na 6 porcji - do przepisu użyłam 1/3 z powstałego sosu)►
oliwa z oliwek [1/4 szklanki]►
sól [łyżeczka]►
cukier [łyżeczka]►
sok z cytryny [połówka
cytryny]►
bazylia [5-7 listków]1. Ugotować
kaszę z godnie z instrukcjami na opakowaniu.2.
Brokuły gotować w e wrzą tku przez ok. 4 minuty .3. F etę pokroić w kostkę a
migdały grubo posiekać.4. Przygotować sos : energicznie wymieszać
oliwę z
sokiem z cytryny aż utworz y się lekka emul sja, dodać
przyprawy i posiekane listki
bazylii.5. Połączyć skład niki sałatki i polać przygotowan ym wcześniej sosem. Jest dobra do podania zarówno na ciepło jak i po schł odzeniu.