Wykonanie

Zapiekane
ziemniaki cieszą się u nas niesłabnącym zainteresowaniem. Choć na
ziemniaki gotowane amatorów zbyt dużo u nas nie ma (no chyba, że gotowane w mundurkach, to i owszem...), to już smażone, pieczone, zapiekane, chętnych do konsumpcji znajdą zawsze.Te są wyjątkowe, pełne aromatycznych
ziół, podane z dodatkiem naszego ulubionego
sosu czosnkowego....Mmmm... bajeczny obiad. Takie danie nie potrzebuje już innego towarzystwa, ale może oczywiście być tylko dodatkiem do dania właściwego. Polecam, ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu (one robią się same...), a są naprawdę warte spróbowania.
Zioła można dodawać dowolne, w zależności od upodobań lub od zawartości skrzyneczki z
ziołami, u nas bywają przeważnie z dodatkiem
tymianku, ale były już także z
oregano, z
rozmarynem.Upieczony
czosnek znalazł u nas również swoich amatorów... :-)Składniki:- nieduże
ziemniaki (bez
kiełków), u mnie ok. 1,5-2kg- pęczek świeżych
ziół (najczęściej
tymianek)- cała główka
czosnku + 1-2 ząbki dodatkowo (nie trzeba)- kilka łyżek
oliwy z oliwek-
sól i świeżo mielony
pieprz (u mnie kolorowy),
pieprz cayenne,
chili (można wszystko, można dowolnie, choć pyszne są z lekką nutą ostrości)
Ziemniaki dokładnie wymyć, pokroić (ze skórką),
zioła drobno posiekać- przełożyć do miski, dodać przeciśnięte przez praskę (1-2) ząbki
czosnku, dodać kilka łyżek
oliwy z oliwek,
sól i pozostałe
przyprawy, wymieszać. Do marynaty przełożyć pokrojone
ziemniaki, przemieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


Można także pokrojone
ziemniaki wyłożyć od razu na blaszkę i posypać posiekanymi
ziołami,
przyprawami i skropić
oliwą z oliwek, zamieszać. Ja preferuję ten pierwszy sposób, moje dziecię woli drugi, tak więc co komu bardziej odpowiada. Wszystko dozwolone...




Na blaszkę z
ziemniakami wyłożyć przekrojoną na pół całą główkę
czosnku.Blachę z
ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekać w tej temperaturze ok.45-60 minut, na termoobiegu, w zależności od wielkości
ziemniaków.
Ziemniaki powinny być miękkie i lekko się przyrumienić.

W trakcie pieczenia
ziemniaków, mamy czas na przygotowanie
sosu czosnkowego, gdy takowy lubimy, my uwielbiamy... ;-)
Sos czosnkowo-
jogurtowy:- 2-3 ząbki
czosnku-
jogurt bałkański-
sól i świeżo mielony
pieprzZąbki
czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, posolić, dodać
jogurt typu bałkańskiego, doprawić świeżo mielonym
pieprzem, dokładnie wymieszać i gotowe.





Smacznego ;-)