Wykonanie
Takie właśnie bliny przygotowałam na Wielkanocne śniadanie, a później jakimś cudem udało mi się o nich zapomnieć. Ale..całe szczęście kilka dni temu odebrałam wiadomość na fb, że moi goście ciągle wspominają owe bliny. Właściwie jest mi głupio, że zbieram za nie takie miłe słowa.. bo to jest naprawdę nieskomplikowany przepis. Dodatek
kawioru i sosu
koperkowego spowodował, że zwykłe bliny stały się zupełnie niezwykłe i chyba w tym tkwił sekret. Jeśli nie lubicie
kawioru, użyjcie
wędzonego łososia.

Składniki:1 szkl
mąki pszennej1 szkl.
maki gryczanej40 g świeżych
drożdży2 szklanki ciepłego
mlekaszczypta
solisos:pól szklanki
śmietany 18%2-3 łyżki
jogurtusólpieprzpęczek
koperku- posiekanegodo podania:
kawiorWykonanie:W szklance ciepłego
mleka rozpuść
drożdże. Poczekaj aż zacznie bąbelkować. Połącz ze sobą obie
mąki, dodaj
sól, wlej
drożdże i pozostałe
mleko. Całość wymieszaj i odstaw na 20 minut aż lekko wyrośnie. Po tym czasie smaż bliny. Ja smażę je naleśnikarce i nie używam już żadnego tłuszczu.Składniki na sos wymieszaj w miseczce. Przypraw do smaku
solą i
pieprzem.Na każdym blinie rozsmaruj sos i dodaj trochę
kawioru.Smacznego!