Wykonanie

Korzystając ze
słonecznego weekendu wybraliśmy się z rodziną na piknik połączony z wypoczynkiem na plaży i nocą pod namiotami. Wieczór udał się fantastycznie,
kiełbaski z grilla,
sałatka z tortellini i chlebek
ziołowy rozniosły swój intensywny aromat tak, że w nocy postanowiły odwiedzić nas dziki. Jeden z nich nawet chciał wejść do namiotu, ale na szczęście szybko zmienił zdanie :-)Składniki:1/2 kg
mąki pszennej250 ml letniego
mleka30 g
drożdży2 łyżeczki
soli ziołowej2 łyżki posiekanego
koperku1. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Do podgrzanego
mleka dodajemy
drożdże i mieszamy do momentu rozpuszczenia.
Mąkę łączymy z
solą ziołową i
koperkiem, wlewamy
mleko i wszystko dokładnie wyrabiamy ręcznie lub hakiem. Ciasto musi być elastyczne, ale nie za suche. W razie potrzeby można dolać odrobinę ciepłego
mleka.2. Ciasto dzielimy na 2 części, rolujemy wałki i kroimy na 6 części. Z każdej części formujemy kulkę i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 15 - 20 minut. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki placuszek, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 minut.

