ßßß
Praliny przygotowane na bazie kremu daktylowego są idealnymi słodyczami dla wszystkich tych osób, które cenią zdrowe odżywianie i dbają o siebie. Warto poświęcić chwilę, aby własnoręcznie przygotować pysze daktylowo-kokosowe praliny, które są bez cukru i bez tak powszechnie używanego w sklepowych słodyczach (bezwartościowego) oleju palmowego.Przygotowanie nie jest skomplikowane, a świadomość z czego są wykonane w efekcie daje nam przyjemność jedzenia zdrowych słodyczy. W mojej ocenie tego typu praliny nie powodują wzrostu apetytu na słodycze, tak jak to się dzieje po zjedzeniu sklepowych słodyczy. Naturalny cukier zawarty w daktylach w połączeniu z wiórkami kokosowymi wolniej jest wchłaniany i nie powoduje dużego skoku cukru w organizmie, tym samym na dłużej dostarcza nam energii.
Składniki :(na około 20 sztuk)100 g suszonych daktyli200 ml mleczka kokosowego1 łyżka naturalnego kakao200 g wiórków kokosowych6 - 7 łyżek mąki kokosowej1 łyżka ekstraktu waniliowego1 łyżka alkoholu (w wersji dla dorosłych)
Przygotowanie:Daktyle pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć na około 20 minut w podgrzanym mleczku kokosowym.Daktyle wraz z mleczkiem włożyć do blendera, dodać kakao i rozmiksować.Następnie dodać ekstrakt, alkohol i wiórki kokosowe podprażone na suchej patelni, wszystko wymieszać do połączenia się składników i powstania jednolita masy.Z masy robić małe kulki, takie by można je było zjeść na 1 góra 2 kęsy i obtaczać w mące kokosowej. Podczas formowania dłonie można zwilżać olejem kokosowym.Po wykonaniu praliny włożyć na około godzinę do lodówki. Przechowywać w lodówce.Osoby nie liczące kalorii, zamiast mąki mogą kulki zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie (do daktyli czekolada bardzo pasuje).