Wykonanie

Praliny przygotowane na bazie kremu
daktylowego są idealnymi
słodyczami dla wszystkich tych osób, które cenią zdrowe odżywianie i dbają o siebie. Warto poświęcić chwilę, aby własnoręcznie przygotować pysze
daktylowo-
kokosowe praliny, które są bez
cukru i bez tak powszechnie używanego w sklepowych słodyczach (bezwartościowego)
oleju palmowego.Przygotowanie nie jest skomplikowane, a świadomość z czego są wykonane w efekcie
daje nam przyjemność jedzenia zdrowych
słodyczy. W mojej ocenie tego typu praliny nie powodują wzrostu apetytu na
słodycze, tak jak to się dzieje po zjedzeniu sklepowych
słodyczy. Naturalny
cukier zawarty w daktylach w połączeniu z wiórkami kokosowymi wolniej jest wchłaniany i nie powoduje dużego skoku
cukru w organizmie, tym samym na dłużej dostarcza nam energii.

Składniki :(na około 20 sztuk)100 g
suszonych daktyli200 ml
mleczka kokosowego1 łyżka naturalnego
kakao200 g
wiórków kokosowych6 - 7 łyżek
mąki kokosowej1 łyżka ekstraktu
waniliowego1 łyżka
alkoholu (w wersji dla dorosłych)

Przygotowanie:
Daktyle pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć na około 20 minut w podgrzanym
mleczku kokosowym.
Daktyle wraz z mleczkiem włożyć do blendera, dodać
kakao i rozmiksować.Następnie dodać ekstrakt,
alkohol i
wiórki kokosowe podprażone na suchej patelni, wszystko wymieszać do połączenia się składników i powstania jednolita masy.Z masy robić małe kulki, takie by można je było zjeść na 1 góra 2 kęsy i obtaczać w
mące kokosowej. Podczas formowania dłonie można zwilżać
olejem kokosowym.Po wykonaniu praliny włożyć na około godzinę do lodówki. Przechowywać w lodówce.Osoby nie liczące kalorii, zamiast
mąki mogą kulki zanurzyć w rozpuszczonej
czekoladzie (do
daktyli czekolada bardzo pasuje).