Wykonanie

Zdrowy krem
daktylowy, bez dodatku
cukru i
tłuszczu zwierzęcego. Rewelacyjny dodatek do deserów, ciast,
wafli, a nawet zwykłej owsianki. Sam również cudownie smakuje i nawet zjedzenie niewielkiej ilości sprawia, że nie mamy już ochoty na niezdrowe
słodycze. Dodanie do niego odrobiny
alkoholu powoduje, że krem zamienia się w prawdziwy rarytas (oczywiście dla dzieci bez
alkoholu).Zachęcam do spróbowania, same
suszone daktyle nie są tak smaczne, ale w połączeniu z
mleczkiem kokosowym, pycha :)
Daktyle są słodkie i zastępują w tym kremie
cukier, a do tego nadają cudowny smak.

Składniki:100 g
suszonych daktyli200 ml
mleczka kokosowego1 łyżka naturalnego
kakao1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżka
alkoholu (do wersji dla dorosłych)

Przygotowanie:
Daktyle zalać podgrzanym
mleczkiem kokosowym i odstawić na około 20 minut.Następnie włożyć do blendera i rozdrobnić je dodając
kakao, ekstrakt i
alkohol. Ma powstać gęsty krem.Krem
daktylowy jest gotowy od razu po zrobieniu do jedzenia lub można go schłodzić.Taki krem jest dobrym dodatkiem do wszelkich deserów, ciast, koktajli, ja często dodaję go również do owsianki na słodko.