ßßß
Zdrowy krem daktylowy, bez dodatku cukru i tłuszczu zwierzęcego. Rewelacyjny dodatek do deserów, ciast, wafli, a nawet zwykłej owsianki. Sam również cudownie smakuje i nawet zjedzenie niewielkiej ilości sprawia, że nie mamy już ochoty na niezdrowe słodycze. Dodanie do niego odrobiny alkoholu powoduje, że krem zamienia się w prawdziwy rarytas (oczywiście dla dzieci bez alkoholu).Zachęcam do spróbowania, same suszone daktyle nie są tak smaczne, ale w połączeniu z mleczkiem kokosowym, pycha :) Daktyle są słodkie i zastępują w tym kremie cukier, a do tego nadają cudowny smak.
Składniki:100 g suszonych daktyli200 ml mleczka kokosowego1 łyżka naturalnego kakao1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżka alkoholu (do wersji dla dorosłych)
Przygotowanie:Daktyle zalać podgrzanym mleczkiem kokosowym i odstawić na około 20 minut.Następnie włożyć do blendera i rozdrobnić je dodając kakao, ekstrakt i alkohol. Ma powstać gęsty krem.Krem daktylowy jest gotowy od razu po zrobieniu do jedzenia lub można go schłodzić.Taki krem jest dobrym dodatkiem do wszelkich deserów, ciast, koktajli, ja często dodaję go również do owsianki na słodko.