Wykonanie

Po zimie regeneracja organizmu jest konieczna, a najszybciej uzupełnić witaminy i minerały poprzez picie różnego rodzaju koktajli
owocowych lub warzywnych. Oczywiście dobrze jest jeść świeże
owoce i warzywa, ale ja osobiście dużo ich nie jestem w stanie zjeść, a do koktajlu wrzucam różne
owoce i warzywa i taki koktajl popijam małymi łyczkami. Taki koktajl jest doskonały na śniadanie lub kolację.Zazwyczaj koktajl powstaje z tego co akurat znajdę w kuchni np.
jabłko,
pomarańcza,
banan, a do tego dla urozmaicenia dobieram różne dodatki. Tym razem
młody jęczmień, który jest doskonałym źródłem wielu witamin i błonnika niezbędnego w każdej zdrowej diecie. Koktajle najlepiej jest przygotowywać tuż przed spożyciem, gdyż długie przechowywanie powoduje utlenianie chlorofilu zawartego w jęczmieniu. Zielonego młodego jęczmienia, nie należy również łączyć z gorącymi płynami, gdyż utraci część witamin.

Składniki:1 mały
banan1/2
pomarańczy1/2
jabłka1
kiwi2 - 3 gałązki
natki pietruszki1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia (bez jęczmienia koktajl jest również bardzo smaczny)1 łyżka
soku z cytryny120 ml
maślanki lub
jogurtu naturalnego (u mnie z
maślanką)1/2 łyżeczki startego świeżego
imbiru lub szczypta mielonego
imbiru
Przygotowanie:
Owoce obrać se skórki, pokroić na mniejsze kawałki i rozdrobnić blenderem na jednolitą, aksamitną, kremową konsystencję.Do koktajlu dodać drobno pokrojoną
pietruszkę,
imbir,
sok z cytryny, jęczmień i
maślankę, wszystko jeszcze raz chwilę rozdrobnić blenderem.Jeśli koktajl jest zbyt kwaśny, można dosłodzić go odrobiną
miodu. Smak zależy od tego jak słodkie mamy
owoce, u mnie bardzo słodki był
banan i dosładzanie nie było konieczne.