ßßß
Po zimie regeneracja organizmu jest konieczna, a najszybciej uzupełnić witaminy i minerały poprzez picie różnego rodzaju koktajli owocowych lub warzywnych. Oczywiście dobrze jest jeść świeże owoce i warzywa, ale ja osobiście dużo ich nie jestem w stanie zjeść, a do koktajlu wrzucam różne owoce i warzywa i taki koktajl popijam małymi łyczkami. Taki koktajl jest doskonały na śniadanie lub kolację.Zazwyczaj koktajl powstaje z tego co akurat znajdę w kuchni np. jabłko, pomarańcza, banan, a do tego dla urozmaicenia dobieram różne dodatki. Tym razem młody jęczmień, który jest doskonałym źródłem wielu witamin i błonnika niezbędnego w każdej zdrowej diecie. Koktajle najlepiej jest przygotowywać tuż przed spożyciem, gdyż długie przechowywanie powoduje utlenianie chlorofilu zawartego w jęczmieniu. Zielonego młodego jęczmienia, nie należy również łączyć z gorącymi płynami, gdyż utraci część witamin.
Składniki:1 mały banan1/2 pomarańczy1/2 jabłka1 kiwi2 - 3 gałązki natki pietruszki1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia (bez jęczmienia koktajl jest również bardzo smaczny)1 łyżka soku z cytryny120 ml maślanki lub jogurtu naturalnego (u mnie z maślanką)1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub szczypta mielonego imbiru
Przygotowanie:Owoce obrać se skórki, pokroić na mniejsze kawałki i rozdrobnić blenderem na jednolitą, aksamitną, kremową konsystencję.Do koktajlu dodać drobno pokrojoną pietruszkę, imbir, sok z cytryny, jęczmień i maślankę, wszystko jeszcze raz chwilę rozdrobnić blenderem.Jeśli koktajl jest zbyt kwaśny, można dosłodzić go odrobiną miodu. Smak zależy od tego jak słodkie mamy owoce, u mnie bardzo słodki był banan i dosładzanie nie było konieczne.