Wykonanie
Ciasteczka marchewkowe z
bakaliami to małe, słodkie krążki, które
marchewce zawdzięczają lekko
pomarańczowy kolor i swoją miękkość.
Ciasteczka przygotowuje się szybko, choć gotowe ciasto uformowane w rulony należy schłodzić przez jakiś czas w zamrażarce.Do przygotowania
ciastek można użyć
marchewki startej na tarce o drobnych oczkach i bardzo dobrze odciśniętej. Można też tak jak ja wykorzystać tzw. pulpę powstałą z odciśnięcia miąższu od soku w wyciskarce. Taka
marchewka jest bardzo sucha, więc jeśli będziecie korzystać ze zwykłej tarki, pamiętajcie o jej dokładnym odciśnięciu.
Ciasteczka najeżone są
bakaliami -
nerkowcami,
rodzynkami i
suszoną żurawiną. Same
ciastka są dość słodkie, a dzięki dodatkowi
mąki ziemniaczanej, mają nieco "babkowy" smak.Z poniższego przepisu przygotować można około 50 sztuk .

Składniki:275g
mąki pszennej75g
mąki ziemniaczanej200g startej
marchewki (na tarce o drobnych oczkach i bardzo dobrze odciśniętej lub pozostałości z wyciśnięcia soku w wyciskarce)125g
masła100g
cukru pudru1
jajko1 łyżka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej120g
bakalii (
nerkowce,
suszona żurawina,
rodzynki)

Wykonanie:- składniki na ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki- przygotować
marchewkę- miękkie
masło utrzeć na puszystą masę z
cukrem pudrem, dodać ekstrakt z
wanilii i
jajko, ponownie utrzeć-
mąkę pszenną, ziemniaczaną,
proszek do pieczenia i
sodę przesiać, dokładnie wymieszać-
bakalie pokroić na mniejsze kawałki (również duże
rodzynki i
żurawinę)- do masy dodać
mąki, składniki wymieszać, wyrobić mikserem lub dłonią, pod koniec dodając
bakalie- ciasto będzie miększe i bardziej klejące niż ciasto kruche, powinno jednak bez problemu dać się zagnieść- ciasto zafoliować i schłodzić, lub od razu podzielić na dwie części i uformować w rulony o średnicy około 3 , 5-4cm (schłodzone łatwiej będzie uformować)- każdy rulon zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową, schłodzić w zamrażarce, aż ciasto stwardnieje (1-2 godziny)- schłodzone rulony wyjąć z zamrażarki, odwinąć z folii,
ostrym nożem pokroić na plasterki o grubości 0,8-1cm, starając się nie zgniatać ciasta przy krojeniu, aby plasterki się nie deformowały

- jeśli nie macie dużej blachy, na której zmieszczą się wszystkie
ciasteczka, resztę ciasta należy przechowywać w zamrażarce (chyba, że pokroicie od razu oba rulony, wtedy
ciasteczka mogą czekać na papierze do pieczenia w lodówce)-
ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie- wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 12-15 minut- upieczone
ciasteczka nieco urosną, będą jednak cały czas lekko miękkie (jeśli nie będziecie pewni, czy są upieczone, przełamcie jedno, zanim wyjmiecie wszystkie z piekarnika)- w identyczny sposób postąpić z resztą ciasta- upieczone
ciasteczka ostudzić, przechowywać w szczelnym, zamkniętym pojemniku