Wykonanie
Dziś, moja propozycja, podania
soczewicy. Jak wiadomo, uwielbiam
makarony, więc połączyłam składniki tak, aby stworzyć sos pełen aromatu, a jednym ze składników jest
soczewica czerwona. Połączona jest z
pomidorami, więc łatwo ją "przemycić" dzieciom. Zdrowe, kolorowe, różne konsystencje składników, różne smaki, cóż chcieć więcej.

SKŁADNIKI :czarny
makaron ok 100 g na osobę (równie dobrze może być inny)2 puszki
pomidorówok 5-8 szt
suszonych pomidorów plus zalewa z nichnać
selera (2 łodygi)1 małą
cebulę2 ząbki
czosnku1 większą
marchewczerwoną soczewicę pół szklanki
sól,
pieprz do smakuświeży
tymianek 2 gałązki
mozzarella 1 kulkę

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Soczewicę gotujemy ok. 7 minut w osolonej wodzie.
Marchew,
cebulę,
czosnek kroimy w drobną kostkę,
seler w cienkie paski.
Suszone pomidory na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy patelnie wraz z zalewą z
suszonych pomidorów ok. 5 łyżek, do tego dodajemy
cebulę,
czosnek podsmażamy,
marchew,
seler naciowy. Chwilę dusimy, dodajemy kawałki
suszonych pomidorów oraz
pomidory z puszki. Całość dusimy do miękkości. Zalewa z
suszonych pomidorów jest bogata w smaku, jeśli nam brakuję,
soli,
pieprzu doprawmy. Ugotowaną
soczewicę dodajemy do reszty, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Gdy wszystkie smaki się już nam ładnie połączą, gotujemy
makaron wedle opisu na opakowaniu. Gotowy
makaron podajemy z sosem, pokruszoną
mozzarellą i świeżym
tymiankiem, co dodatkowo podkręci smak całości (polecam świeży
tymianek).

W ten sposób przemycam dzieciom
soczewicę :) Mamy tu wiele bogatych w smaku składników a w całości tworzą coś wyjątkowego.

A w jaki sposób Wy lubicie zajadać
soczewicę ?Uściski
Basia