ßßß Cookit - przepis na Keks bakaliowy

Keks bakaliowy

nazwa

Wykonanie

Jest to ciasto wyjątkowe, jedyne w swoim rodzaju. Z pewnością jedno z moich ulubionych. To, które często pojawia się na naszym stole. Pięknie wygląda, wspaniale smakuje i szybko znika z talerza.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklani cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 kostki masła,
- 5 jaj,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- mieszanka: rodzynek, suszonych fig, daktyli, orzechów, suszonych moreli(razem ok. 250 g.).
Wykonanie:
1. Figi, daktyle, orzechy i suszone morele siekam, a rodzynki zalewam wrzątkiem na około 20 minut. Wszystkie bakalie mieszam z połową mąki.
2. Masło ucieram z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodaję jaja. Proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszam z pozostałą mąką.
3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam i wylewam do wyłożonej papierem formy. Piekę ok 50 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło:http://akademiaciastek.blogspot.com/2016/03/keks-bakaliowy.html