Wykonanie
Jest to ciasto wyjątkowe, jedyne w swoim rodzaju. Z pewnością jedno z moich ulubionych. To, które często pojawia się na naszym
stole. Pięknie wygląda, wspaniale smakuje i szybko znika z talerza.
Składniki:- 1,5 szklanki
mąki pszennej,- 0,5 szklani
cukru pudru,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- 3/4 kostki
masła,- 5 jaj,- 2 łyżeczki
cukru waniliowego,- mieszanka:
rodzynek, suszonych fig,
daktyli,
orzechów,
suszonych moreli(razem ok. 250 g.).Wykonanie:1.
Figi,
daktyle,
orzechy i
suszone morele siekam, a
rodzynki zalewam wrzątkiem na około 20 minut. Wszystkie
bakalie mieszam z połową
mąki.2.
Masło ucieram z
cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodaję
jaja.
Proszek do pieczenia i
cukier waniliowy mieszam z pozostałą
mąką.3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam i wylewam do wyłożonej papierem formy. Piekę ok 50 minut w temperaturze 180 st. C.