Wykonanie

Możesz zamknąć oczy i jeszcze zanim trafisz łyżeczką do niewielkiego słoiczka, już wiesz, co w nim znajdziesz - perfumeryjny, intensywny zapach
konfitury różanej to coś, czego nie sposób pomylić z niczym innym. Osobiście szaleję za tym aromatem (i smakiem oczywiście!), więc koncepcja tegorocznego najlepszego-na-
stole-i-w-całej-okolicy sernika świątecznego, wykrystalizowała się bardzo szybko. Jak zwykle przy spontanicznych wypiekach, wpływ na ewolucję przepisu miała zawartość mojej lodówki ;) Na całe szczęście zawieruszył się w niej
serek mascarpone, który pasuje idealnie do tego sernika. Nadaje mu nieziemsko kremową konsystencję - to najbardziej "mazisty", a przy tym delikatny sernik na blogu. Struktura podkreśla bogaty aromat i smak
płatków róży, wszystko tworzy spójną, elegancką i niebanalną całość. Co prawda brzegi mojego sernika nie przypiekły się może na najbardziej atrakcyjny kolor, ale to sprawka naturalnej, przygotowanej w domu tartej róży w cukrze . Oczywiście, z braku własnych
przetworów, można zawsze nabyć taką
konfiturę w sklepie. Zapewniam, że pomimo barwy, smak jest bezbłędny. Myślę, że tym deserem możecie zachwycić swoich gości podczas świąt :)Składniki (na formę o śr. 20 cm):Spód:20 g posiekanych
migdałów55 g
mąki owsianej (bezglutenowcy wybierają tą z certyfikatem)25 g
cukru25 g
masłaMasa serowa:500 g dobrego
twarogu sernikowego lub 3-krotnie mielonego tłustego
twarogu250 g
serka mascarpone100 g
białej czekolady2
jajka30 g
cukru3 duże łyżki
konfitury z róży (ok. 90 g)85 g kwaśnej
śmietany (u mnie 12%)Polewa:100 g
białej czekolady2 łyżki kwaśnej
śmietany2 łyżeczki
konfitury różanejPrzygotować spód. Wszystkie składniki wymieszać w misce i szybko zagnieść jednolite ciasto. Wykleić nim spód tortownicy i włożyć do zamrażalnika na 20 minut. Dobrze schłodzone ciasto w włożyć do piekarnika na ok. 15 minut, w 190 º C. Spód powinien lekko się podpiec. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.Przygotować masę
serową.
Białą czekoladę połamać na kawałeczki, umieścić w garnuszku z kwaśną
śmietaną. Powoli podgrzewać, mieszając, aż
czekolada całkowicie się rozpuści (nie gotować!). Odstawić do wystudzenia. Obydwa rodzaje
sera zmiksować z przestudzoną masą
czekoladowo-
śmietanową i
konfiturą różaną. Dodawać
cukier i
jajka po jednym, cały czas miksując.Zagotować
wodę w czajniku. Delikatnie natłuścić i obsypać
mąką wewnętrzną stronę przestudzonej formy ze
spodem do sernika (można pominąć, ale ułatwia to późniejsze oddzielenie sernika od blachy). Przelać do niej masę
serową. Wrzątek przelać do jakiejkolwiek formy i wstawić na spód piekarnika - zapewni to pieczenie z parą
wodną. Sernik wstawić na środkowe pięterko piekarnika, na kratce. Piec przez 60 minut w 170 º C, a następnie skręcić temperaturę na 130 º C i kontynuować przez kolejne 15 minut. Po upieczeniu sernika, lekko uchylić piekarnik i pozostawić go wewnątrz, do wystudzenia. Następnie przełożyć do lodówki i całkowicie schłodzić.Sernik na koniec można oblać polewą.
Czekoladę połamać i umieścić w garnuszku. Podgrzewać delikatnie, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać
śmietanę i dokładnie wymieszać. Obserwować, kiedy polewa osiągnie gęstość pozwalającą na wygodne udekorowanie sernika (w dużej mierze zależy to od
czekolady - czasem można jej użyć od razu, innym razem trzeba ją przestudzić). Polewę wylać na jego wierzch, a następnie nakładać wykałaczką małe porcje
konfitury różanej. Włożyć na chwilę do lodówki, żeby
czekolada szybciej stężała.Smacznego!

