ßßß
Prosty i szybki przepis na wegański majonez. Pomysł użycia w tym celu kaszy jaglanej zaczerpnęłam stąd, trochę udoskonaliłam, by smakiem przypominał majonez ;) Za zapach jajka odpowiada sól czarna (kala namak), ale nie jest ona konieczna; można użyć zwykłej soli morskiej czy himalajskiej.Składniki:1 filiżanka ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej3/4 filiżanki wody, przegotowanej i ostudzonej1 filiżanka oleju (używam rzepakowego nierafinowanego, można dobrej oliwy lub innego nierafinowanego oleju)1 łyżka musztardy2 łyżki soku z cytryny1/4 łyżeczki soli (używam kala namak, dla "jajecznego" posmaku, ale nie jest konieczna)1 łyżeczka płatków drożdżowychKaszę, wodę, musztardę, cytrynę, sól i płatki drożdżowe miksuję w kielichu blendera na najwyższych obrotach na gładką masę. Zmniejszam obroty i powoli wlewam olej. Przekładam do słoika.Używając blendera wysokoobrotowego (typu Vitamix) wszystkie składniki można umieścić w kielichu i wymieszać na najwyższych obrotach.Na podstawie tego majonezu można przygotować np. sos ziołowo-czosnkowy albo cytrynowy.