Wykonanie
Łatwe i szybkie ciasto z
serem. Stworzone na bazie przepisu na szarlotkę .

Ciasto:5
jajek1 szklanka
cukru1 i 1/3 szklanki
mąki pszennejpół szklanki
mąki ziemniaczanej1 duża łyżka
kakao1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia25 dag
margarynyNadzienie
serowe:50 dag
tłustego sera3/4 szklanki
cukruPół opakowania budyniu
śmietankowego2
jajka1/4 kostki
margaryny1 łyżeczka
cukru wanilinowego1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniapo kilka kropel
olejku migdałowego i
śmietankowego1 łyżka
octurodzynkiPolewa czekoladowa wg dowolnego przepisu
Białka ubić, dodać
cukier, a następnie
żółtka i dalej ubijać. Dodać
kakao, obie
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać gorącą
margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Przygotować nadzienie
serowe.
Ser zmielić,
margarynę rozpuścić i wystudzić. Z
jajek oddzielić
białka, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać połowę
cukru, a po chwili łyżkę
octu i jeszcze chwilę ubijać. Połączyć pozostałe składniki nadzienia. Na końcu dodać pianę, lekko wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie, a następnie delikatnie, łyżeczką rozłożyć pozostałe ciasto. Piec około 45 minut. Upieczone ciasto przestudzić, oblać
polewą czekoladową.