ßßß

Składniki:1 1/2 szklanki mleka z konopi (można dać inne roślinne lub krowie)2 jajka od szczęśliwej kury5 łyżek mąki gryczanej4 łyżki mąki jaglanej1 łyżka łuski nasion babki jajowatejszczypta soliolej kokosowy do smażeniaulubione dodatkiDo miski wlewamy mleko, dodajemy jajka i szczyptę soli. Lekko mieszamy rózgą. Dodajemy obie mąki i mieszamy rózgą do połączenia się składników. Następnie dodajemy łuski nasion babki jajowatej i ponownie mieszamy.Ciasto powinno być jednolite i przypominać gęstością śmietanę.Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego i smażymy naleśniki z obu stron na rumiany kolor.Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie część była z miodem i sokiem cytrynowym, posypane mieszanką nasion a na kolację były z fetą i szpinakiem:).Można je przechowywać w lodówce.
PS. Przepraszam, ale nie umiem powiedzieć ile naleśników mi wyszło. Wiem, że ciasto przygotowałam dwa razy i było ich trochę mnie niż 20 :). Szybko znikały z talerza.Smacznego...