Wykonanie
Pyszna, krucha szarlotka, której ledwo zdążyłem zrobić zdjęcie. Rozeszła się prawie w całości zanim zdążyła wystygnąć :)

Składniki :-1/2 kg
mąki,- 250 g
masła,- 150 g
cukru pudru,- 3
żółtka,- 2 - 3 łyżki
śmietany lub
jogurtu naturalnego,-
cukier waniliowy,- około 2 kg
jabłek,-
cukier do smaku,-
cynamon.Wykonanie :
Mąkę przesiekać z
masłem i
cukrem. Dodać
żółtka i
śmietanę. Zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na godzinę. Ja włożyłem na 40 minut do zamrażalnika. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną
masłem i wysypaną
mąką ścieramy na tarce połowę schłodzonego ciasta.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z
cukrem i
cynamonem. Wykładamy na spód, a na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego :)