Proste ciasto jabłkowe, a nawet bardzo jabłkowe.Składniki:ciasto:4 średnie jabłka4 jajka3/4 szklanki cukru zwykłego250 g mąki pszennej ( jedna pełna i druga 3/4 szklanki)1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g rodzynkówdodatkowo:6 jabłek2 galaretki truskawkoweCztery jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i zostawić na pół godziny. Następnie dodać rodzynki, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu pianę z białek ubitą na sztywno. Dokładnie wymieszać, wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 25 - 36 cm), pieczemy około 45 minut w 170 stopniach.Dodatkowe jabłka obrać pokroić w kostkę i uprażyć podlewając 3 łyżki wody, jak są miękkie wsypujemy jedna galaretkę truskawkową i dokładnie mieszamy. Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy przestygnięte jabłka a na wierzch tężejącą galaretkę.SMACZNEGO