ßßß
Sałatka z salami – składniki na 2 porcje:– mix sałat – 1 opakowanie,– oliwki zielone – 200 g,– papryka żółta – 1 szt,– salami w serowej posypce – 200 g,– sok z cytryny do smaku,– oliwa z oliwek – według uznania.Przygotowanie:Sałatę umyć i odwirować. Osuszona rozłożyć na talerzu i posypać oliwkami. Paprykę umyć, wypestkować i pokroić w słupki a następnie dodać do sałatki. Salami pokroić w paski i wrzucić na gorącą patelnię, podsmażyć nieco, żeby powstały kruche chipsy. Na wierzchu sałatki ułożyć salami. Całość skropić sokiem z cytryny i oliwą. Smacznego.
Sałatka z pęczakiem – składniki na 2 porcje:– pęczak – 100 g,– sałata lodowa – 1/5 główki,– ogórek wężowy – 1/2 szt,– oliwki czarne – 100 g,– cebula czosnkowa – 1/5 szt,– papryczka chilli – 1/5 szt,– sól do smaku,– pieprz czarny do smaku,– oliwa z oliwek według uznania.Przygotowanie:Kaszę pęczak należy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić a potem ostudzić. Ogórka oskrobać i pokroić w kostkę. Drobno posiekać umytą sałatę i obraną biała cebulkę. Wymieszać razem pęczak, sałatę ogórka cebulę oraz odcedzone czarne oliwki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą i bardzo drobno posiekana papryczką chilli. Smacznego