Wykonanie
Dziś dwie sałatki dla Niedźwiadka i dla Misi… czyli dla całkiem dużych już moich dzieci. Według mnie różnica płci wpływa na preferencje smakowe… obie sałatki w wersji „pożywnej”Ciekawe czy zgadniecie, która
sałatka jest wersją dla panów a która wersją dla pań:)
Sałatka z
salami – składniki na 2 porcje:– mix
sałat – 1 opakowanie,–
oliwki zielone – 200 g,–
papryka żółta – 1 szt,–
salami w serowej posypce – 200 g,–
sok z cytryny do smaku,–
oliwa z oliwek – według uznania.Przygotowanie:
Sałatę umyć i odwirować. Osuszona rozłożyć na talerzu i posypać
oliwkami.
Paprykę umyć, wypestkować i pokroić w słupki a następnie dodać do sałatki.
Salami pokroić w paski i wrzucić na gorącą patelnię, podsmażyć nieco, żeby powstały kruche
chipsy. Na wierzchu sałatki ułożyć
salami. Całość skropić
sokiem z cytryny i
oliwą. Smacznego.
Sałatka z pęczakiem – składniki na 2 porcje:– pęczak – 100 g,–
sałata lodowa – 1/5 główki,–
ogórek wężowy – 1/2 szt,–
oliwki czarne – 100 g,–
cebula czosnkowa – 1/5 szt,–
papryczka chilli – 1/5 szt,–
sól do smaku,–
pieprz czarny do smaku,–
oliwa z oliwek według uznania.Przygotowanie:
Kaszę pęczak należy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić a
potem ostudzić.
Ogórka oskrobać i pokroić w kostkę. Drobno posiekać umytą
sałatę i obraną biała
cebulkę. Wymieszać razem pęczak,
sałatę ogórka cebulę oraz odcedzone
czarne oliwki. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
oliwą i bardzo drobno posiekana
papryczką chilli. Smacznego