Wykonanie
            Tak delikatnego i pysznego 
ciasta drożdżowego już dawno nie 
jadłam!Można piec jako tradycyjne bułeczki, bądź jak ja dzisiaj w foremkach na muffiny.

Składniki:1 szklanka 
płatków jaglanych2 szklanki 
mleka2 szklanki 
mąki¾ szklanki 
cukru3 
jajka2 dag 
drożdży1 
cukier waniliowy1 
białko jajatłuszcz do foremekWykonanie:
Płatki ugotować na 
mleku, ostudzić, po czym zmiksować na gładką masę. Dodać 
drożdże rozpuszczone w odrobinie 
mleka i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie wsypać 
mąkę, dodać utarte z 
cukrami jajka, wyrobić bardzo starannie ręką ciasto i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przełożyć dom przygotowanych foremek i gdy jeszcze trochę podrosną, posmarować 
białkiem jaja. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut.