Wykonanie
To niesamowite jak to połączenie smakuje…Dawno nie
jadłam tak dobrego obiadu, delikatny
indyk z bogatym nadzieniem, całość zapieczona na chrupiących ziemniakach, danie z piekarnika które robi się samo, nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie dwa w jednym! Pomysł własny.


Składniki:1 kg
ziemniaków9 sznycli z
indyka2 kulki
sera mozzarella z zalewy45 dag
świeżego szpinaku10 dag
suszonych pomidorów z zalewy1
por3 łyżki
masłaMajonez do posmarowania
mięsaSól i
pieprz do smaku
Przyprawa do ziemniakówWykałaczkiSposób przygotowania:Sznycle rozbijamy na niezbyt cienkie płaty, oprószamy
solą i
pieprzem do smaku, smarujemy cienko
majonezem z jednej strony, odstawiamy na bok, w tym czasie na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy pokrojony
por oraz umyty
szpinak i dusimy na masełku kilka minut, doprawiając do smaku
solą i
pieprzem, zdejmujemy z ognia, studzimy, wykładamy po porcji na sznycle, na wierzch kładziemy pokrojone i osączone z zalewy
pomidory oraz
ser mozzarella, ściskamy
mięso końcami do siebie tworząc
łódki, spinamy wykałaczkami.W naczyniu żaroodpornym rozkładamy pokrojone w grubą kostkę
ziemniaki, skrapiamy niewielką ilością
oliwy, oprószamy do smaku
przyprawą do ziemniaków i
solą, na wierzchu rozkładamy nadziane
mięso.Naczynie przykrywamy folią lub pokrywą wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika zapiekamy około 50 minut, na kilka minut przed końcem pieczenia pokrywę zdejmujemy, aby
mięso i
ziemniaki lekko się zrumieniły.Podajemy z dowolną surówką.Smacznego ;)