Wykonanie
Składniki
Mięso wieprzowe mielone - 700 g
Dymka / gruby
szczypior - 1 szt
Bułka - 1 szt
Jajka - 2 szt
Sól - 2 łyżeczki
Pieprz - 2 łyzeczki
Bułka tarta - ok 1,5 szkl
Olej kokosowy - do smażenia

Do
mięsa mielonego dodajemy
jajka, pokrojoną
dymkę,
sól,
pieprz i ówcześnie namoczoną
bułkę. Całość dokładnie mieszamy. Warto przed formowaniem kotletów spróbować czy aby na pewno
mięso jest dobrze przyprawione.

Z tej ilości
mięsa wyszło mi 13 kotletów (jak dla całej armii:D). Po uformowaniu w rękach kotleta obtaczamy go w
bułce tartej
i smażymy na rozgrzanym
oleju - ja użyłam
oleju kokosowego gdyż jest bardzo zdrowy. Nie lubię wysuszać kotletów uporczywym smażeniem, dlatego też obsmażam je aby się zrumieniły, a następnie przykrywam je i delikatnie podduszam na bardzo wolnym ogniu przez ok 10 - 15 min max. Są w tedy soczyste i mięciutkie.SMACZNEGO !