Proponuję szpinak na surowo.Wspomnę o właściwościach leczniczych szpinaku.Jak wiadomo liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą . Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.S kładniki:2 garście szpinaku1-2 ząbki czosnkuopakowanie sera feta1 mała cebula czerwona (może być inna)olejsok z cytryny lub ocetjabłkowynieco cukru do smakuPrzyprawy: sól, pieprz czarny mielony, cukier.Wykonanie:Umyć liście szpinaku.Odsączyć z nadmiaru wody.Wyłożyć do miski.Cebulę obrać i drobno poszatkować.Ser feta pokroić w kostkę.Ser i cebule dodać do szpinaku.W małym garnuszku lub słoiczku zrobić sos winegret.Przecisnąć przez praskę obrany ząbek czosnku.Dolać oleju ok. 4 łyżek.Wsypać odrobinę cukru, nieco soli, czarnego pieprzu oraz dolać soku z cytryny i dokładnie wymieszać. (Zakręconym słoikiem potrząsać).Wylać na szpinak.Dokładnie razem wymieszać.