Wykonanie
Lotko to w gwarze cieszyńskiej po prostu skrzydełko.Jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości ciekawą a jednocześnie tanią przystawką proponuję “lotko” czyli skrzydełko drobiowe. Zobaczcie sami jak pięknie prezentuje się na talerzu i równie dobrze smakuje.

Dobrze zjeść to nie znaczy
drogo.Proponuję oryginalną przystawkę.Składniki:co najmniej 1 kg. skrzydełek z
kurczakaDo macerowania potrzebujemy:
sól,
olej,
papryka ostra,
chili,
majeranek,
lubczyk,
zioła prowansalskie.Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać i włożyć w nie
mięso na co najmniej dwie godziny (ja przygotowuję je dzień wcześniej)Wykonanie:

Ze skrzydełka odciąć końcówkę.(Na nich możemy ugotować zupę)Wyłamać z stawie kość i przeciąć.Ramionko odłożyć. (Możemy je zrobić w panierce czy faszerowane).

Tę część która nam pozostała wyjąć jedną kość. Drugą

natomiast zostawić a
mięso zsunąć w dól obnażając kość.

Do przygotowanej maceraty zanurzyć
mięso. (Kości mogą wystawać)Macerować co najmniej 2 godziny. (Najlepiej włożyć je do macerowania poprzedniego dnia).Piec na rozgrzanym
oleju na złoty kolor.Następnie włożyć do rondla.

Podlać
wodą i dusić pod przykryciem kilka minut do miękkości. (J a odłożyłam połowę i włożyłam do piekarnika temp. ok. 200 st. C. do zrumienienia)

Tak przyrządzone części ze skrzydełek możemy podać również jako danie główne np: z
ziemniakami i surówką.