Kiedy otwieram konserwę rybną to w niej niewielka porcja. Lecz kiedy zrobię z niej pastę wystarczy nawet dla niezapowiedzianych gości. Pasty do smarowania pieczywa są świetnym rozwiązaniem aby nieco urozmaicić nasze menu. Składniki: 1 puszka śledzi (ja miałam w oleju , lecz mogą być w sosie pomidorowym) 1 cebula 1-2 ogórki kiszone 2 ugotowane na twardo jajka 1 łyżeczka musztardy (Ja dodałam francuską) 1 łyżeczka majonezu (ja użyłam dekoracyjnego) Przyprawy: pieprz. Wykonanie: Śledzie wyłożyć do miski. Cebulę, ogórki, drobno posiekać. Jajka obrać ze skorupek i pognieść widelcem. Dodać musztardę i majonez. Połączyć dokładnie wszystkie składniki. Doprawić do smaku pieprzem. Uwaga: Aby ułatwić sobie obieranie jajka przecinam je nożem na połowę. Łyżką wyjmuję jajko ze skorupki. W ten sam sposób przygotowuje pastę z makreli czy innej wędzonej ryby.