ßßß Cookit - przepis na Śledzie z rokitnikiem

Śledzie z rokitnikiem

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Śledzie to jedna z najpopularniejszych polskich przekąsek. W PRL-u najczęściej przygotowywane jako śledzie w oleju z cebulką lub rolmopsy – zwinięte płaty śledziowe zatopione w occie. Rokitnik pasuje do śledzi, bo jego owoce są kwaskowe i razem ze śledziem dobrze się komponują. Ten zestaw ma wiele plusów:
– rokitnik i śledź są bardzo zdrowe, zawierają mnóstwo mikroelementów i witamin,
śledzie z rokitnikiem smakują wyjątkowo i hipnotyzują kolorami.
Porcja na słoik o pojemności 900 ml
Składniki:
½ kg solonych płatów śledziowych
1 czerwona cebula
100 g mrożonego rokitnika
5 – 6 małych liści laurowych
1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
sok z ½ cytryny
olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Śledzie namoczyć w mleku przez 1 godzinę, opłukać, odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w cienkie plasterki i przelać na sitku wrzątkiem.
Rokitnik oberwać z gałązek. W słoiku kolejno układać:
kilka kawałków śledzia,
trochę cebuli,
kilka ziaren pieprzu,
kilka owoców rokitnika,
liść laurowy
I tak aż do skończenia się składników.
Na wierzch wylać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wszystko zalać olejem rzepakowym.
Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na min. 48 godzin.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/10/sledzie-z-rokitnikiem