Poziom trudnościŚledzie to jedna z najpopularniejszych polskich przekąsek. W PRL-u najczęściej przygotowywane jako śledzie w oleju z cebulką lub rolmopsy – zwinięte płaty śledziowe zatopione w occie. Rokitnik pasuje do śledzi, bo jego owoce są kwaskowe i razem ze śledziem dobrze się komponują. Ten zestaw ma wiele plusów:– rokitnik i śledź są bardzo zdrowe, zawierają mnóstwo mikroelementów i witamin,– śledzie z rokitnikiem smakują wyjątkowo i hipnotyzują kolorami.Porcja na słoik o pojemności 900 mlSkładniki:½ kg solonych płatów śledziowych1 czerwona cebula100 g mrożonego rokitnika5 – 6 małych liści laurowych1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnachsok z ½ cytrynyolej rzepakowySposób przygotowania:Śledzie namoczyć w mleku przez 1 godzinę, opłukać, odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokroić w cienkie plasterki i przelać na sitku wrzątkiem.Rokitnik oberwać z gałązek. W słoiku kolejno układać:kilka kawałków śledzia,trochę cebuli,kilka ziaren pieprzu,kilka owoców rokitnika,liść laurowyI tak aż do skończenia się składników.Na wierzch wylać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wszystko zalać olejem rzepakowym.Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na min. 48 godzin.Smacznego!