Wykonanie
Łagodna jest zima w tym roku, ale mimo wszystko to zima. Zdarzają się dni, że spaceruję długo z
wózkiem, bo Zuzia śpi i śpi, a mi już tak strasznie zimno, ale żal mi budzić dziecka. Zdarzają się też takie dni, że
jadę w teren, oglądać przyszłą budowę, bądź teren, na którym przyjdzie mi współtworzyć projekt, a w związku z moją branżą zawsze w takich miejscach jest zimno. Lubię swoją pracę, ale czasami zdarzy mi się przemarznąć, wtedy idealnie sprawdza się
waniliowe kakao z
cynamonem. Takie
kakao jest pełne aromatów, a w domu dzięki temu pięknie pachnie. Ja nie przepadam za gotowym
miksem kakaowym, może dlatego, że pamiętam z dzieciństwa właśnie gotowane
kakao i ono mi najlepiej smakuje. Uwielbiam
mleko i wszystko, co można z nim pić, co udziela się również moim domownikom. Jak dzieci spróbowały tego
waniliowego kakao to ciągle mnie proszą, żebym takie robiła, a ja w zimowy wieczór z gorącym
kubkiem mogę pracować
Składniki:– 2,5 szklanki
mleka;– 1 opakowanie
cukru wanilinowego lub ziarenka z połowy
wanilii;– 2 łyżki naturalnego gorzkiego
kakao;–
miód do smaku;– zmielony
cynamon do posypaniaWykonanie:Dwie szklanki
mleka wlać do garnka, dodać
cukier wanilinowy (bądź
wanilię). Gotować na małym ogniu, aż
mleko zawrze.
Kakao wsypać do szklanki, dodać odrobinę
wody, rozmieszać, aby nie było grudek. Do gotującego się
mleka wlać
kakao, mieszać do połączenia się składników, dodać
miód. Rozlać do kubeczków. Pozostałe
mleko spienić (ja mam spieniacz do
mleka, można to zrobić w ekspresie do
kawy, lub wlać do słoika i energicznie potrząsać, aż do uzyskania piany) Umieścić na wierzchu
kakaa, posypać
cynamonem.Smacznego