Wykonanie
W ramach Warzyw w słodyczach 2013 przygotowałam
dyniowe kakao. Właściwie
dynię smakowo mało czuć, bardziej wpływa na strukturę, ale wraz z
cynamonem stanowi fajny dodatek do zwyczajowego
kakao. Źródło .2 szklanki
mleka0 , 5 szklanki puree z dyni*2 łyżki niesłodzonego
kakao1 łyżeczka aromatu/ ekstraktu
waniliowegoszczypta
cynamonu (można dać też
przyprawę piernikową)coś do dosłodzenia - u mnie
miódWszystkie składniki umieszczamy w garnku, mieszamy do połączenia składników, słodziny do smaku. Podgrzewamy. Gotowe.
*
dynię obieramy, kroimy na kawałki. Na dno garnka wlewamy trochę
wody, umieszczamy tam
dynię i gotujemy do zmięknięcia dyni. Zgniatamy widelcem lub blendujemy.
Dynię można również przygotować w piekarniku lub gotując na parze.