ßßß
 
            
         Składniki:– 250 g mąki pszennej;– 2 łyżki kakao;– 2 łyżeczki proszku do pieczenia;– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej;– 100 g masła ( w temperaturze pokojowej);– 200 g cukru;– 2 jajka;– 175 ml maślanki naturalnej;– 1 łyżeczka octu;– opcjonalnie ulubiony ekstrakt;Dodatkowo:– szklanka śmietany kremówki;– łyżka cukru pudru– odrobina czerwonego lub różowego barwnikaWykonanie:Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.Do drugiej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, wymieszać.Do masy maślanej dodać łyżkę suchych składników, cały czas ubijając, następnie dodać jajko, znów łyżkę suchych składników, drugie jajko, nie przerywając ubijania dodać resztę suchych składników. Gdy masa będzie jednolita dodać ocet oraz maślankę (plus ewentualnie ekstrakt)Nakładać do papilotek. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut.Śmietanę ubić z cukrem pudrem oraz barwnikiem na sztywną pianę.Gdy cupcakes wystygną nakładać według upodobań bitą śmietanę. Można udekorować cukrem pudrem.Smacznego
Składniki:– 250 g mąki pszennej;– 2 łyżki kakao;– 2 łyżeczki proszku do pieczenia;– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej;– 100 g masła ( w temperaturze pokojowej);– 200 g cukru;– 2 jajka;– 175 ml maślanki naturalnej;– 1 łyżeczka octu;– opcjonalnie ulubiony ekstrakt;Dodatkowo:– szklanka śmietany kremówki;– łyżka cukru pudru– odrobina czerwonego lub różowego barwnikaWykonanie:Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.Do drugiej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, wymieszać.Do masy maślanej dodać łyżkę suchych składników, cały czas ubijając, następnie dodać jajko, znów łyżkę suchych składników, drugie jajko, nie przerywając ubijania dodać resztę suchych składników. Gdy masa będzie jednolita dodać ocet oraz maślankę (plus ewentualnie ekstrakt)Nakładać do papilotek. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut.Śmietanę ubić z cukrem pudrem oraz barwnikiem na sztywną pianę.Gdy cupcakes wystygną nakładać według upodobań bitą śmietanę. Można udekorować cukrem pudrem.Smacznego