Wykonanie
Och te słodkości, nie potrafię się im oprzeć. Im bardziej widać wiosnę, tym bardziej ja mam ochotę na słodkości. W takim tempie szybko
będę musiała przejść na dietę, ale
póki co korzystam, korzystamA że coraz bardziej podoba mi się pieczenie babeczek i jakoś zjadając małą babeczkę wydaje mi się, że
mogę ich zjeść więcej, bo mają mniej kalorii. Miałam trochę kremówki, a że nie lubię wyrzucać jedzenia, a bałam się, że mi się zepsuje to postanowiłam zrobić
bitą śmietanę, która jest uwielbiana u nas w domu. Chciałam zrobić przyjemność mojemu P. i wymyśliłam! Efekt pyszny!
Składniki:– 250 g
mąki pszennej;– 2 łyżki
kakao;– 2 łyżeczki
proszku do pieczenia;– 0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej;– 100 g
masła ( w temperaturze pokojowej);– 200 g
cukru;– 2
jajka;– 175 ml
maślanki naturalnej;– 1 łyżeczka
octu;– opcjonalnie ulubiony ekstrakt;Dodatkowo:– szklanka
śmietany kremówki;– łyżka
cukru pudru– odrobina czerwonego lub różowego barwnikaWykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę.Do drugiej miski przesiać
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia oraz
sodę oczyszczoną, wymieszać.Do masy
maślanej dodać łyżkę suchych składników, cały czas ubijając, następnie dodać
jajko, znów łyżkę suchych składników, drugie
jajko, nie przerywając ubijania dodać resztę suchych składników. Gdy masa będzie jednolita dodać
ocet oraz
maślankę (plus ewentualnie ekstrakt)Nakładać do papilotek. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut.
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem oraz barwnikiem na sztywną pianę.Gdy cupcakes wystygną nakładać według upodobań
bitą śmietanę. Można udekorować
cukrem pudrem.Smacznego