Wykonanie
Coś innego, urozmaicenie dla sezonowych
owoców. Ogólnie charlotte ma dookoła
biszkopty, mi się kojarzy przede wszystkim z
truskawkami. Miałam małą puszkę
moreli, pomyślałam, że do czegoś
mogę ją wykorzystać i jest. Deser pyszny, lekki, tuczący. Zdecydowanie masa jest słodka, ale
morele ją świetnie orzeźwiają, w całości tworząc niesamowicie smaczny efekt. Polecam!
![](/Data/Images/dom-agi.pl\charlotte-z-morelami/l/-582630177.jpg)
Składniki:– 15 dag
mascarpone;– 1
cytryna;– 5 płaskich łyżek
cukru;– 2 łyżki
żelatyny;– 125 ml kremówki;– mała puszka
moreli;–
melisa, rurki
waflowe do dekoracjiWykonanie:
Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj. Zetrzyj skórkę na tarce, wyciśnij sok.
Sok z cytryny,
cukier,
mascarpone.
Żelatynę rozpuść w odrobinie letniej
wody, domieszaj do niej 2 łyżki
mascarpone, a następnie zmiksuj z resztą
serka. Odstawić w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężeć.Kremówkę ubij na sztywno, wymieszaj z tężejącą masą. Foremki wyłożyć folią, napełnić masą, zostawić do całkowitego stężenia, usunąć folię.
Morele zmiksować z odrobiną zalewny na sos. Deser wyłożyć na talerze, polej sosem, ozdób rurkami i
miętą.Smacznego