ßßß
Składniki:1/2 angielki (bułki paryskiej) pokrojonej1 i 3/5 szklanki porzeczek czerwonych + 2 łyżki cukru1 szklanka mleka1/2 łyżeczki cukru waniliowego2 jajka2 łyżki cukrumasło do posmarowania formybita śmietana + porzeczki do dekoracji
1. Z bułki odkroić skórki, porzeczki rozgnieść lekko z cukrem.2. Zagotować mleko z cukrem waniliowym. Kiedy ostygnie, ubić 2 jajka z dwiema łyżkami cukru, wymieszać z mlekiem.3. W naczyniu do zapiekania (najlepsza będzie forma do tart) wysmarowanym masłem układać naprzemiennie bułkę, porzeczki, bułkę i porzeczki. Zalać wszystko mlekiem wymieszanym z jajkami i zostawić wszystko na 20 minut.4. Piec około 25 minut w temperaturze 180 ºC. Podawać danie nie gorące, lecz letnie, z bitą śmietaną, przybrane porzeczkami. Dobrze też smakuje schłodzone.