Wykonanie

Najszybszy chłodnik na świecie – lekki, wyrazisty, orzeźwiający i gotowy w 5 minut. Pełen zdrowych warzyw i
kiełków. To chłodnik Moniki Mrozowskiej, który przygotowywałyśmy na jednym z warsztatów kulinarnych.Ja robię go z ulubionymi
kiełkami rzodkiewki, ale możecie tam wrzucić swoje ulubione
kiełki – choćby uroczo różowe
kiełki buraka, czy
kiełki soczewicy lub wymieszać ulubione rodzaje. Dodatkowo do każdej porcji można dodawać dwie ćwiartki
jajka ugotowanego na twardo.Zdecydowanie polecam na letnie upały!porcje dla 2 osóbSkładniki1
ogórek gruntowy8
rzodkiewekgarść
kiełków rzodkiewki250 g prawdziwego, gęstego
jogurtu naturalnego3 do 4 łyżki soku z
buraka (gotowego, ale 100% soku bez dodatków)1/3 łyżeczki
pieprzu1/3 łyżeczki
solido dekoracjitrochę
kiełków rzodkiewkiWykonaniewarzywa i
kiełki dokładnie umyć.
Ogórka obrać ze skórki i drobno pokroić.
Rzodkiewkom odciąć końcówki i również drobno je pokroićwarzywa i
kiełki wrzucić do miski, dodać
jogurt, sok z
buraka,
pieprz oraz
sól i całość wymieszać pod warunkiem, że
jogurt i sok były zimne, to chłodnik można podawać od razu. Jeśli nie, to dobrze jest schłodzić go w lodówcechłodnik rozlać na 2 porcje i udekorować
kiełkami
Przepis Moniki Mrozowskiej, nieznacznie zmodyfikowany.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Tarta z
kajmakiem i
masłem orzechowym
Domowy
budyń waniliowy z sosem
porzeczkowym
Racuchy na
kefirze
Tarta z
botwinką,
fetą i
ricottąPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus