ßßß
Najszybszy chłodnik na świecie – lekki, wyrazisty, orzeźwiający i gotowy w 5 minut. Pełen zdrowych warzyw i kiełków. To chłodnik Moniki Mrozowskiej, który przygotowywałyśmy na jednym z warsztatów kulinarnych.Ja robię go z ulubionymi kiełkami rzodkiewki, ale możecie tam wrzucić swoje ulubione kiełki – choćby uroczo różowe kiełki buraka, czy kiełki soczewicy lub wymieszać ulubione rodzaje. Dodatkowo do każdej porcji można dodawać dwie ćwiartki jajka ugotowanego na twardo.Zdecydowanie polecam na letnie upały!porcje dla 2 osóbSkładniki1 ogórek gruntowy8 rzodkiewekgarść kiełków rzodkiewki250 g prawdziwego, gęstego jogurtu naturalnego3 do 4 łyżki soku z buraka (gotowego, ale 100% soku bez dodatków)1/3 łyżeczki pieprzu1/3 łyżeczki solido dekoracjitrochę kiełków rzodkiewkiWykonaniewarzywa i kiełki dokładnie umyć. Ogórka obrać ze skórki i drobno pokroić. Rzodkiewkom odciąć końcówki i również drobno je pokroićwarzywa i kiełki wrzucić do miski, dodać jogurt, sok z buraka, pieprz oraz sól i całość wymieszać pod warunkiem, że jogurt i sok były zimne, to chłodnik można podawać od razu. Jeśli nie, to dobrze jest schłodzić go w lodówcechłodnik rozlać na 2 porcje i udekorować kiełkami
Przepis Moniki Mrozowskiej, nieznacznie zmodyfikowany.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Tarta z kajmakiem i masłem orzechowym
Domowy budyń waniliowy z sosem porzeczkowym
Racuchy na kefirze
Tarta z botwinką, fetą i ricottąPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus