Wykonanie
By MagicPot, 29 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Aromatyczny i szybki rosół to alternatywa na Rosół Królewski, który jest trochę pracochłonny i czasochłonny. Szybki rosół jest tylko czasochłonny. Każdy dobry rosół – nie mówię tu o sklepowych kostkach pseudo rosołowych, bo one nic z rosołu w sobie nie mają – musi się trochę pogotować.Od jakiegoś czasu chodziłam na skróty w kwestii gotowania rosołu i
doszłam do szybkiej perfekcji. Smak lekko inny aniżeli rosół królewski, ale równie dostojny i przepyszny.ćwiartka
kuryokoło 70g
wątróbki wieprzowej lub wołowejokoło 125g żebra z
mięsemtrzy średnie
marchewkijedna średnia
pietruszkapół
seleraprzyprawy: kilka ziaren
pieprzu czarnego, kilka ziarenek
ziela angielskiego, dwa – trzy
goździki, dwie gałązki świeżego
tymianku, gałązka
rozmarynu, dwa
liście lauroweGdy planuję ugotowanie rosołu, kupuję całą
kurę ze średniej półki jakościowej. Często kupuję
kurę przeznaczoną do zapiekania – takie mają zazwyczaj dużo
mięsa.W domu wpierw bardzo dokładnie myję
kurę i pozbawiam ją wszelkich resztek typu
pióra, skórki. Następnie ściągam skórę z pierski
kury i odcinam piersi i chowam je do torby. Następnie odcinam nogi (pozostawiam skórę nanogach) i także chowam do torby. To co zostało przecinam wzdłuż i jedną połowę chowam do torby.Wszystkie torby chowam do zamrażalnika.Do dużego garnka – mój ma pojemność ponad 5L nalewam
wody tak do 3/4 garnka. Wkładam ćwiartkę
kury do garnka.
Marchew,
pietruszkę i
selera obieram i dorzucam do garnka.Wrzucam wszystkie
przyprawy.Dokładam
wątróbkę i
żeberko.Wstawiam garnek na kuchenkę i gotuję na średnim ogniu (na 3 z 6-cio stopniowej skali) przez dwie godziny.Gdy
woda odparuje dolewam a w trakcie gotowania odszumowuje.Po upływie dwóch godzin przecedzam
wywar –
wywaru jest dużo, więc często przygotowuję dwa słoiki do których wlewam wrzący
wywar i szczelnie zamykam.Warzywa kroję w większą kostkę,
mięso oddzielam od kości.
Wywar w garnku doprawiam
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym.Smacznego!Polecam inne przepisy: