ßßß Cookit - przepis na Aromatyczny i szybki rosół

Aromatyczny i szybki rosół

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 29 marca 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Aromatyczny i szybki rosół to alternatywa na Rosół Królewski, który jest trochę pracochłonny i czasochłonny. Szybki rosół jest tylko czasochłonny. Każdy dobry rosół – nie mówię tu o sklepowych kostkach pseudo rosołowych, bo one nic z rosołu w sobie nie mają – musi się trochę pogotować.
Od jakiegoś czasu chodziłam na skróty w kwestii gotowania rosołu i doszłam do szybkiej perfekcji. Smak lekko inny aniżeli rosół królewski, ale równie dostojny i przepyszny.
ćwiartka kury
około 70g wątróbki wieprzowej lub wołowej
około 125g żebra z mięsem
trzy średnie marchewki
jedna średnia pietruszka
pół selera
przyprawy: kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziarenek ziela angielskiego, dwa – trzy goździki, dwie gałązki świeżego tymianku, gałązka rozmarynu, dwa liście laurowe
Gdy planuję ugotowanie rosołu, kupuję całą kurę ze średniej półki jakościowej. Często kupuję kurę przeznaczoną do zapiekania – takie mają zazwyczaj dużo mięsa.
W domu wpierw bardzo dokładnie myję kurę i pozbawiam ją wszelkich resztek typu pióra, skórki. Następnie ściągam skórę z pierski kury i odcinam piersi i chowam je do torby. Następnie odcinam nogi (pozostawiam skórę nanogach) i także chowam do torby. To co zostało przecinam wzdłuż i jedną połowę chowam do torby.
Wszystkie torby chowam do zamrażalnika.
Do dużego garnka – mój ma pojemność ponad 5L nalewam wody tak do 3/4 garnka. Wkładam ćwiartkę kury do garnka.
Marchew, pietruszkę i selera obieram i dorzucam do garnka.
Wrzucam wszystkie przyprawy.
Dokładam wątróbkę i żeberko.
Wstawiam garnek na kuchenkę i gotuję na średnim ogniu (na 3 z 6-cio stopniowej skali) przez dwie godziny.
Gdy woda odparuje dolewam a w trakcie gotowania odszumowuje.
Po upływie dwóch godzin przecedzam wywarwywaru jest dużo, więc często przygotowuję dwa słoiki do których wlewam wrzący wywar i szczelnie zamykam.
Warzywa kroję w większą kostkę, mięso oddzielam od kości.
Wywar w garnku doprawiam solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym.
Smacznego!
Polecam inne przepisy:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/03/29/aromatyczny-i-szybki-rosol