Wykonanie

Do zrobienia tego
chleba zainspirowała nas wizyta w Atelier Amaro. Och, cudownie tam było, ale właściwie to nie o tym chcieliśmy pisać.
Między daniami podano nam
pieczywo,
między innymi właśnie czarny
chleb. Tak nam się on spodobał, że postanowiliśmy też jakiś taki zrobić. Oczywiście ten nasz nie ma nic wspólnego z tamtym. Tamten był czarny, bo miał dodatek palonego siana. My na palenie siana ani nie mamy warunków, ani ochoty. Ale mając na uwadze ten
chleb opracowaliśmy własną recepturę. Chcieliśmy pobawić się tutaj
smakami, zrobić coś innego. Okazało się, że wyszło doskonale, nasza receptura była trafiona za pierwszym razem, nawet nie trzeba było robić powtórek i nic modyfikować. Jak się okazało nasz
chleb nie wyszedł czarny tylko lekko brązowy, ale nie miało to aż tak dużego znaczenia, nie nastawialiśmy się jakoś specjalnie na czarny. Ten czarny od Amaro był tylko taką luźną inspiracją.Zachęcamy do takiej zabawy w kuchni, do eksperymentowania i łączenia smaków. I oczywiście zachęcamy do zrobienia tego
chleba. Ma wyraźnie
orzechowy smak,
kawa jest gdzieś z tyłu. Czuć ją, ale nie stanowi głównego smaku. A gdzieś w tle przyjemnie majaczy ostry smak
chili.500 g
mąki pszennej chlebowej (typ 750)100 g
mąki żytniej razowej (typ 2000)380 ml
wody2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki (trochę bardziej czubate)
kawy sypanej (nie rozpuszczalnej)1
papryczka chili2 łyżeczki suchych
drożdży (lub ok. 25 g świeżych)100 g posiekanych (nie za drobno)
orzechów włoskichPapryczkę chili bardzo drobno siekamy i wkładamy do niewielkiego garnuszka razem z
kawą,
solą i
cukrem. Gotujemy
wodę i wlewamy tam 370 ml wrzątku. Mieszamy i czekamy aż ostygnie.Do misy miksera wsypujemy obie
mąki,
orzechy i
drożdże. Zalewamy wystudzoną
kawą z dodatkami (
kawy nie filtrujemy, idzie z fusami). Wyrabiamy mikserem 10 minut, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy bochenek i układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie oprószonym
mąką). Przykrywamy i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wkładamy do piekarnika naczynie żaroodporne (wlewamy do niego szklankę
wody) i nagrzewamy do 220 stopni.
Chleb nacinamy ukośnie w kilku miejscach, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut.Smacznego!