Wykonanie
Żeleźniaki (przeciaraki, szare kluski) to tradycyjne kluski z Wielkopolski. Bazą potrawy są surowe, tarte
ziemniaki bez dodatku gotowanych, jak ma to miejsce przy pyzach. Najlepiej smakują z omastą z
boczku i
cebuli z dodatkiem duszonej
kiszonej kapusty (po przepis zapraszam tu). Bardzo proste i szybkie do przygotowania, jeśli dysponujesz już startymi
ziemniakami. W dobie robotów i malakserów - dzisiaj to już żaden problem. W zastępstwie zawsze można wykorzystać dobre chęci drugiej połowy.
Kluchy są świetne, także bardzo polecam!
Składniki:
1,3 kg
ziemniaków1 szklanka
mąki żytniej jasnej
1
jajkosól,
pieprzWykonanie:
zetrzeć obrane
ziemniaki na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Starte
ziemniaki umieścić na sitku, by odsączyć nadmiar
wody.
Wodę wylać, a zebraną na dnie
skrobię dodać do masy ziemniaczej. Dodać
jajko,
sól,
pieprz i porcjami dosypywać
mąkę cały czas mieszając. Masa nie powinna być za rzadka, ale nie powinna być również za gęsta. Najlepiej sprawdzić wrzucając jedną kluskę na próbę, czy się nie rozlatuje podczas gotowania w dużym, płaskim rondlu zagotować osoloną
wodę. Dużą łyżką nabierać porcje ciasta i wrzucać na osolony wrzątek. Za każdym razem zanurzać łyżkę we wrzątku, by ciasto się nie przylepiało. Po wypłynięciu gotować kluski 8-10 minut. Gotowe wyławiać łyżką cedzakową w międzyczasie pociąć
boczek, a
cebulę pokroić w piórka i poddusić na patelni
żeleźniaki podawać gorące z podsmażonym
boczkiem i
cebulkąSMACZNEGO !