ßßß
Składniki :60 dkg ziemniaków30 dkg mąki(tyle aby ciasto się nie kleiło )1 jajko1 łyżeczka soli1 cebula20 dkg boczkutłuszcz do podsmażeniaPrzygotowanie :Ziemniaki ugotować wysypać z garnka ,ziemniaki nie mogą być zbyt wodniste ani kleisteLetnie ziemniaki, przeciskamy przez praskę a gdy wystygną zarabiamy z resztą składników, dodajemy jajko ,sól,mąkęim krócej wyrabiamy tym są lepszeJeśli jeszcze są lepiące to podsypać jeszcze mąki ciasto musi być gładkieUformować wałki i pokroić na szagę czyli na ukosW garnku zagotować wodę i osolić wrzucić szagówki do gotującej wody od wypłynięcia na górę gotować 2-3 minuty. Ugotowane przełozyć na talerz ,polać podsmażoną cebulką z boczkiem .Podajemy z kiszoną kapustą i ciemnymi sosamiSmacznego !!!