ßßß
Chocolate & Peanut tartSKŁADNIKI (forma 16 cm): na spód:1 łyżka oleju kokosowego2 łyżki masła orzechowego12 namoczonych przez noc daktyli5 łyżek wody1/2 szklanki zmielonej kaszy gryczanej niepalonej2 łyżki mąki kukurydzianej2-3 łyżki mąki ryżowej na masę czekoladowo-jaglaną:1/2 szklanki kaszy jaglanej (nieugotowanej)2 łyżki masła orzechowego - z nerkowców, orzechów laskowych lub fistaszków3 łyżki soku z cytryny2-4 łyżki cukru/erytrolu/ksylitolu1-2 łyżki kakao na wierzch - fistaszkiWYKONANIE:1. Olej kokosowy rozpuszczamy, dodajemy masło orzechowe, namoczone przez noc daktyle i wodę, a następnie blendujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy zmieloną kaszę gryczaną, mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową i wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty - musi być elastyczne, ale nie może kleić się do rąk, dlatego jeśli jest zbyt mokre, dodajemy mąki ryżowej (dużo zależy od tego, ile wody wchłoną daktyle, więc ilość mąki może się zmienić).2. Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie, tak aby zrobiła się bardzo miękka, czyli przez około 20 minut (kontrolujemy ilość wody, dolewamy, gdy jest za mało). Studzimy ją i blendujemy z masłem orzechowym, sokiem z cytryny, kakao i cukrem/erytrolem/ksylitolem. Wykładamy na spód, dekorujemy fistaszkami i wkładamy do lodówki na 3-4 h.