Wykonanie
Nie jestem pewna, czy
mogę nazwać tę tartę mazurkiem, bo tak naprawdę nigdy nie
jadłam tradycyjnego mazurka - u mnie w domu raczej nie ma zwyczaju ich robienia - ale jeśli szukacie przepisu na coś słodkiego,
orzechowego i
czekoladowego zarazem, here it is ;)

Chocolate & Peanut tartSKŁADNIKI (forma 16 cm): na spód:1 łyżka
oleju kokosowego2 łyżki
masła orzechowego12 namoczonych przez noc
daktyli5 łyżek
wody1/2 szklanki zmielonej
kaszy gryczanej niepalonej2 łyżki
mąki kukurydzianej2-3 łyżki
mąki ryżowej na masę
czekoladowo-jaglaną:1/2 szklanki
kaszy jaglanej (nieugotowanej)2 łyżki
masła orzechowego - z
nerkowców,
orzechów laskowych lub
fistaszków3 łyżki
soku z cytryny2-4 łyżki cukru/erytrolu/ksylitolu1-2 łyżki
kakao na wierzch -
fistaszkiWYKONANIE:1.
Olej kokosowy rozpuszczamy, dodajemy
masło orzechowe, namoczone przez noc
daktyle i
wodę, a następnie blendujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy zmieloną
kaszę gryczaną,
mąkę kukurydzianą,
mąkę ryżową i wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty - musi być elastyczne, ale nie może kleić się do rąk, dlatego jeśli jest zbyt mokre, dodajemy
mąki ryżowej (dużo zależy od tego, ile
wody wchłoną
daktyle, więc ilość
mąki może się zmienić).2.
Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie, tak aby zrobiła się bardzo miękka, czyli przez około 20 minut (kontrolujemy ilość
wody, dolewamy, gdy jest za mało). Studzimy ją i blendujemy z
masłem orzechowym,
sokiem z cytryny,
kakao i cukrem/erytrolem/ksylitolem. Wykładamy na spód, dekorujemy
fistaszkami i wkładamy do lodówki na 3-4 h.