ßßß Cookit - przepis na 'Mazurek' czekoladowo-orzechowy

'Mazurek' czekoladowo-orzechowy

nazwa

Wykonanie

Nie jestem pewna, czy mogę nazwać tę tartę mazurkiem, bo tak naprawdę nigdy nie jadłam tradycyjnego mazurka - u mnie w domu raczej nie ma zwyczaju ich robienia - ale jeśli szukacie przepisu na coś słodkiego, orzechowego i czekoladowego zarazem, here it is ;)
Chocolate & Peanut tart
SKŁADNIKI (forma 16 cm): na spód:
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki masła orzechowego
12 namoczonych przez noc daktyli
5 łyżek wody
1/2 szklanki zmielonej kaszy gryczanej niepalonej
2 łyżki mąki kukurydzianej
2-3 łyżki mąki ryżowej na masę czekoladowo-jaglaną:
1/2 szklanki kaszy jaglanej (nieugotowanej)
2 łyżki masła orzechowego - z nerkowców, orzechów laskowych lub fistaszków
3 łyżki soku z cytryny
2-4 łyżki cukru/erytrolu/ksylitolu
1-2 łyżki kakao na wierzch - fistaszki
WYKONANIE:
1. Olej kokosowy rozpuszczamy, dodajemy masło orzechowe, namoczone przez noc daktyle i wodę, a następnie blendujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy zmieloną kaszę gryczaną, mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową i wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty - musi być elastyczne, ale nie może kleić się do rąk, dlatego jeśli jest zbyt mokre, dodajemy mąki ryżowej (dużo zależy od tego, ile wody wchłoną daktyle, więc ilość mąki może się zmienić).
2. Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie, tak aby zrobiła się bardzo miękka, czyli przez około 20 minut (kontrolujemy ilość wody, dolewamy, gdy jest za mało). Studzimy ją i blendujemy z masłem orzechowym, sokiem z cytryny, kakao i cukrem/erytrolem/ksylitolem. Wykładamy na spód, dekorujemy fistaszkami i wkładamy do lodówki na 3-4 h.
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2016/03/mazurek-czekoladowo-orzechowy.html