ßßß
Wegański jagielnik z borówkami, malinami i czekoladowym sosem z daktyliVegan millet cheesecake with blueberries, raspberries and chocolate date sauceinspiracjaSKŁADNIKI (na formę 16 cm): na spód:1 łyżka masła orzechowego7 daktyli5 łyżek wody4 łyżki płatków owsianych5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych na masę 'serową':100 g kaszy jaglanej1/2 szklanki nerkowców1 łyżkę oleju kokosowego5 łyżek ksylitolu1 łyżka soku z cytryny na wierzch:borówkimaliny5-6 daktyli1 łyżka kakao1 łyżka masła orzechowego5-7 łyżek wodyWYKONANIE:Wszystkie daktyle (i te na spód, i te na sos na wierzch) moczymy w wodzie przez około 4 godziny i tak samo postępujemy z nerkowcami.Po tym czasie zabieramy się za spód - blendujemy masło orzechowe z daktylami, 4 łyżkami płatków owsianych i wodą na gładką masę, a następnie dodajemy płatki owsiane błyskawiczne i całość tylko mieszamy. Wykładamy spód formy papierem do pieczenia i 'wyklejamy' spód. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie, w stosunku 1:3 (100 g kaszy to około 1/2 szklanki, więc dajemy mniej więcej 1 i 1/2 szklanki wody), tak aby wchłonęła całą wodę i była rozgotowana . Studzimy ją. trochę ugotowanej kaszy blendujemy na gładko z namoczonymi nerkowcami. Później dodajemy resztę składników i kaszy jaglanej, dokładnie blendując (najlepszym blenderem będzie ten typu 'żyrafka'). Wykładamy powstałą masę na spód (boki formy smarujemy olejem, np. rzepakowym), dekorujemy owocami i sosem (zblendowane daktyle, kakao, masło orzechowe i woda), i z powrotem wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).


