Wykonanie
Kruchy, słodki,
orzechowy- smaczna i piękna dekoracja wielkanocnego stołu. Może zagości u Was na święta?Składniki:· 2,5 szklanki
mąki krupczatki· 3/4 szklanki
cukru pudru· 150 g
masła· 2
jajkaskórka otarta z
cytryny· 1
jajko + 2 łyżki
mleka - całość lekko ubita· ok. 140 g
orzechów włoskich· ok. 1/2 szklanki grubego
cukru brązowego·Pomada:3 czubate łyżki
mleka w proszku2-3 łyżki gęstego
mleczka kokosowegosok z 1
cytryny2 łyżki
cukru pudrudodatkowo:·
suszona żurawinaMasło topimy. Roztopione miksujemy na gęstą i jasną masę razem z
cukrem pudrem. Cały czas miksując, dodajemy po jednym
jajku ( w
sumie 2)oraz wymieszaną ze
skórką cytrynową mąkę. Jednolite ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na całą noc. Schłodzone ciasto formujemy na kształt prostokąta z rantem o wysokości ok. 1 cm. Wierzch i ranty smarujemy mieszaniną
jajka z
mlekiem. Wierzch posypujemy lekko posiekanymi
orzechami włoskimi wymieszanymi z
brązowym cukrem. Mazurek pieczemy ok. 40 minut, temp. 180 stopni. Wystudzony pokrywamy polewą- ucieramy na gładką masę
mleko w proszku,
cukier puder,
mleczko kokosowe oraz
sok z cytryny. Gęstą polewę wylewamy tak, by rant pozostawić czysty. Posypujemy posiekaną
suszoną żurawiną.Z ciasta możemy również przyrządzić kilka mniejszych mazurków. Możemy nadawać im dowolne kształty, np. pisanek, okręgów. Do
orzechów włoskich możemy dodać
żurawinę- 1-2 garście- warto ją lekko posiekać.Smacznego!