ßßß Cookit - przepis na Mazurek orzechowy pod mleczną pomadą

Mazurek orzechowy pod mleczną pomadą

nazwa

Wykonanie

Kruchy, słodki, orzechowy- smaczna i piękna dekoracja wielkanocnego stołu. Może zagości u Was na święta?
Składniki:
· 2,5 szklanki mąki krupczatki
· 3/4 szklanki cukru pudru
· 150 g masła
· 2 jajka
skórka otarta z cytryny
· 1 jajko + 2 łyżki mleka - całość lekko ubita
· ok. 140 g orzechów włoskich
· ok. 1/2 szklanki grubego cukru brązowego
·
Pomada:
3 czubate łyżki mleka w proszku
2-3 łyżki gęstego mleczka kokosowego
sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
· suszona żurawina
Masło topimy. Roztopione miksujemy na gęstą i jasną masę razem z cukrem pudrem. Cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku ( w sumie 2)oraz wymieszaną ze skórką cytrynową mąkę. Jednolite ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na całą noc. Schłodzone ciasto formujemy na kształt prostokąta z rantem o wysokości ok. 1 cm. Wierzch i ranty smarujemy mieszaniną jajka z mlekiem. Wierzch posypujemy lekko posiekanymi orzechami włoskimi wymieszanymi z brązowym cukrem. Mazurek pieczemy ok. 40 minut, temp. 180 stopni. Wystudzony pokrywamy polewą- ucieramy na gładką masę mleko w proszku, cukier puder, mleczko kokosowe oraz sok z cytryny. Gęstą polewę wylewamy tak, by rant pozostawić czysty. Posypujemy posiekaną suszoną żurawiną.
Z ciasta możemy również przyrządzić kilka mniejszych mazurków. Możemy nadawać im dowolne kształty, np. pisanek, okręgów. Do orzechów włoskich możemy dodać żurawinę- 1-2 garście- warto ją lekko posiekać.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/03/mazurek-orzechowy-pod-mleczna-pomada.html