Wykonanie
Zapewne każdy lub większość z Was zna, jadła lub przygotowuje systematycznie hummus. Ja jestem zupełną, aż wstyd się przyznać, "świeżynką" w tej kwestii. To mój po raz pierwszy przyrządzony, a właściwie nawet spożywany, nie licząc małego raz na ząb dziabnięcia widelcem hummus podczas wizyty u znajomych. Uwierzcie mi, że bardzo chciałam go sama przygotować i gdybym sporządziła listę zapisując te wszystkie "szczere chęci", to byłaby ona dłuższa od przepisu na sam hummus. No cóż, zawsze było jakieś wytłumaczenie, aż do dzisiejszego deszczowego i niezbyt przyjemnego poniedziałkowego popołudnia, kiedy to wreszcie hummus został zrobiony :) Nie wiem, czy konsystencja jest odpowiednia (dość zwarta) i smak właściwy, ale to przecież dopiero pierwsze podejście:)

34 dkg
ciecierzycy z puszki - waga po odsączeniu3 łyżki
wody z
ciecierzycy3 łyżki
oliwy + odrobinę do polania wierzchu1 duży ząbek
czosnku - przeciskam przez praskę2 - 3 łyżki
soku z cytryny2 łyżki tahini
sól,
pieprz i kumin do smaku
papryka do posypania wierzchukolorowe
papryki,
ogórek,
marchewka do serwowania z hummusem

Wszystkie składniki, poza
papryką w proszku blenduję na jednolitą masę.Doprawiam do smaku, jeśli potrzeba, przekładam do miseczki, polewam
oliwą i posypuję
papryką w proszku.Podaję z warzywami pokrojonymi w słupki. Smacznego!!!