Wykonanie
Bezglutenowe ciasto
kokosowe z
białej fasoli, podane z
cukrem pudrem i
truskawkamiprzełamałam się do
fasolowych. jestem całkiem zadowolona z rezultatu, ale idealnie nie jest.
plan na dzisiajprzeżyć.
PRZEPIS:własny/ 1 porcja /składniki:150 g
fasoli z puszki50 ml
mleczka kokosowego z puszki3-4 krople aromatu (
olejku)do smaku
syrop klonowy/ryżowy/z agawy/melasa (w wersji niewegańskiej -
miód)łyżeczka lnu mielonego (zmielonego
siemienia lnianego)3 szczypty
sody oczyszczonej20 g
mąki kokosowejłyżeczka
wiórków kokosowych jak zrobić?Jeśli używamy
fasoli z puszki należy ją dokładnie przepłukać pod zimną
wodą.
Fasolę, mleczko i aromat zmiksować, dodać
syrop do smaku. Len,
sodę i
mąkę kokosową wymieszać, dodać do masy fasolowej.Piekarnik nagrzać do 165 stopni Celsjusza. Masę przełożyć do kokilki (jest ona dosyć krucha - jeśli chcecie dodajcie więcej płynów), wierz posypać wiórkami kokosowymi, lekko ubić je łyżeczką, aby przylepiły się do ciasta. Przełożyć ciasto do piekarnika i piec je około 35 minut. Ciasto ostudzić, mi najlepiej smakowało schłodzone w lodówce.smacznego.