Wykonanie
Już kiedyś podawałam przepis na pieczone
udka kurczaka . Tym razem udka w marynacie z
musztardy. Udka mają chrupiącą skórkę a w środku są soczyste. Udka najlepiej natrzeć marynatą dzień wcześniej.Składniki:4
udka kurczakakilka
ziemniakówsłodka papryka mielonamarynata:4 łyżki
musztardy3 łyżeczki
tymiankusólpieprzWykonanie:Udka oczyścić, zalać zimną
wodą i moczyć przez godzinę. Następnie udka osuszyć.Każde udko natrzeć składnikami marynaty. Można wszystkie
zioła wymieszać z
musztardą lub najpierw
kurczaka oprószyć
przyprawami a następnie natrzeć je
musztardą. Udka przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Następnie
ziemniaki przełożyć do nasmarowanej
olejem formy do pieczenia i posolić, a następnie na
ziemniaki ułożyć udka i posypać je słodką mieloną
papryką.Udka piec w temperaturze 180 o C pod przykryciem przez 1 godzinę, a następnie ściągnąć pokrywkę, udka polać wytopionym z nich tłuszczem i piec dalej bez przykrycia do momentu aż
mięso będzie miękkie i zarumienione, przez około 30 minut.