Wykonanie
Łososia zazwyczaj przygotowujemy pieczonego lub grillowanego. Jednak jest to jedna z ryb, która wspaniale pasuje do dań typu
curry. Do tego dania użyłam
kalafiora romanesco, który swoim smakiem przypomina znanego nam białego
kalafiora. Jest jednak bardziej odżywczym warzywem: to skarbnica witaminy C, K a także karotenoidów. Co więcej zawieraja dużo potasu, magnezu, wapnia, cynku i fosforu! Warto również dodać, że jest bogaty w błonnik pokarmowy. Chyba już nie muszę Was przekonywać do spróbowania tego dania!

składniki:4-5 porcje25 g
świeżego łososiacukiniakalafior romanesco400 ml
mleka kokosowego200 ml
bulionu warzywnego1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
papryki słodkiejpieprz cayenne wg preferencji ostrości
sól,
pieprzdo podania:
ryż,
jogurt naturalnyPrzygotowanie:
Kalafiora obieramy na drobne różyczki i zalewamy
wodą, aż do przykrycia warzywa. Gotujemy przez około 15 minut. Następnie dodajemy
cukinię pokrojoną w półksiężyce. Z
łososia usuwamy skórę i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka razem z
mleczkiem kokosowym,
bulionem i wszystkimi
przyprawami. Całość gotujemy około 20 minut.
Curry podajemy z
ryżem i
jogurtem.Właściwości odżywcze:porcja 450 gkalorie 229 kcal
białko 20 gtłuszcze 5 gwęglowodany 28 g(Komentarz: Kalorie dla liczone dla 50 g porcji
ryżu)



