Wykonanie
Bataty, inaczej zwane słodkimi
ziemniakami, stały się bardzo popularne w Polsce. Najczęściej
bataty można spotkać pod postacią puree czy placków. Ja jednak postanowiłam postawić na klasykę i
bataty wykorzystałam do pysznej, kremowej zupy krem! Z dodatkiem pikantnych przypraw, delikatnej
ricotty i chrupiących grzanek zupa nabiera niesamowitego smaku! W dodatku zapewnia sytość na bardzo długo! Mówiąc o batatach należy wspomnieć o jego właściwościach odżywczych. Mało kto wie, ale czerwona odmiana
batatów ma działania antynowotworowe, poprawia wrażliwość na insulinę, więc jest niezbędna w diecie cukrzyków. W dodatku
bataty są źródłem luteiny, więc mają korzystny wpływ na wzrok. Ostatnim ogromnym plusem jest fakt, że
bataty poprawiają pamięć!Jak sami widzicie plusów jest bardzo dużo, dlatego ogromnie zachęcam Was do spróbowania tego pysznego warzywa i włączenia go do codziennej diety!

składniki700 g
batatów (2 sztuki)4 szklanki
bulionu3
szalotki3 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju rzepakowego1/3 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczka
ostrej paprykiszczypta
kolendry w liściach (lub mielonej)
sól,
pieprzdo podania:
ricotta, grzanki,
szczypiorekW garnku na
oleju przysmażamy posiekaną
szalotkę i
czosnek.
Bataty kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy
bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy wszystkie
przyprawy i gotujemy do miękkości
batatów. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Zupę miksujemy na gładki krem. Zupę wlewamy do miski i podajemy z łyżką
ricotty, grzankami i
szczypiorkiem!




