Wykonanie
Czy istnieją piękniejsze zapachy od tych w kuchni?Uwielbiam, kiedy w domu pachnie świeżym pieczonym
chlebem,
ciastem, podsmażanym
czosnkiem. Dzisiaj zafundowałam sobie zapach
ciasteczek maślanych. Są bardzo delikatne, kruche- takie jak lubię.Składniki:100 g miękkiego
masła3 łyżki
cukru pudru150 g
mąki pszennejkilka kropli
aromatu do ciast np
waniliowego ( to nie jest konieczne)Przygotowanie:Miękkie
masło przełóż do miski, dodaj
cukier puder i ucieraj na gładką masę.Następnie dodaj aromat oraz
mąkę.Całość dokładnie wymieszaj.Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.Z ciasta formuj
ciasteczka o dowolnym kształcie i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Ja robiłam kulkę wielkości
orzecha lasowego, następnie płaszczyłam je łyżeczką.Gotowe
ciasteczka włóż do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na trzeciej półce od dołu piec około 15 minut, aż
ciasteczka będą złociste.Smacznego :)