ßßß Cookit - przepis na MAZUREK POMARAŃCZOWY

MAZUREK POMARAŃCZOWY

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g schłodzonego masła
szczypta soli
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 żółto
Przesiej mąkę oraz cukier puder.
Dodaj masło i posiekaj nożem.
Następnie dodaj żółtko, śmietanę, szczyptę soli.
Ciasto dokładnie zagnieć, uformuj kulkę, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut.
Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wytnij z niego dowolny kształt ( w moim przypadku to koło)
Na blasze wyłóż papier do pieczenie i przełóż ciasto, nakłuj je widelcem w kilku miejscach.
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 10 minut.
Składniki na masę pomarańczową:
2 pomarańcze
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka skórki z pomarańczy
pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
100 g cukru
50 g białej czekolady
50 g płatków migdałowych
do dekoracji płatki migdałów, migdały
Pomarańcze, cytrynę wyparz, dokładnie wyszoruj.
Zblenduj miąższ z pomarańczy, dodaj sok z cytryny, skórki z owoców.
Przełóż całość do garnuszka, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj.
Kiedy masa będzie już gęsta, dodaj płatki migdałów, startą na tarce czekoladę.
Przestudzoną madę równomiernie rozprowadź na cieście.
Udekoruj wedle uznania.
Smacznego!
Źródło:http://kukingo.blogspot.com/2016/03/mazurek-pomaranczowy.html