Wykonanie

Zapiekanka, to moje alternatywa, gdy nie mam dużo czasu, lub pomysłu na obiad. Można dodać ulubione składniki, podsmażone wcześniej
mięso. U mnie wersja warzywna, lekka, a zarazem sycąca. Miłego dniaSkładniki na zapiekankę:9-10 małych
ziemniaków500 g
świeżego szpinaku80 g
sera feta2 ząbki
czosnkumała
czerwona cebula1 łyżka
masła1 łyżeczka
oliwySkładniki na sos:2
jajka100 g
śmietanki 18
sól,
pieprz,
słodka paprykaPrzygotowanie sosu:Do miski wbij
jajka, dokładnie ubij.Kolejno dodaj
śmietanę,
przyprawy i ponownie ubij.Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i gotuj przez 6 minut w osolonej wodzie.Przestudzone pokrój na grube plastry.Umyj i osusz
szpinak, następnie podduś go chwilę na masełku. ( około 2-3 minuty)Dno naczynia żaroodpornego polej
oliwą. Przełóż na całą powierzchnie część
ziemniaków.Następnie dodaj poruszoną
fetę,
szpinak,
czosnek,
cebulę pokrojoną w piórka.Na wierzch poukładaj pozostałe
ziemniaki.Całość zalej sosem,Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec około 40 minut.Smacznego!