ßßß Cookit - przepis na ŚMIETANOWIEC / GALARETKOWIEC - deserowa propozycja ukwiecenia.

ŚMIETANOWIEC / GALARETKOWIEC - deserowa propozycja ukwiecenia.

nazwa

Wykonanie

W ielkanoc... dla mnie bardziej "wielka wyżerka", która osładza pół roku (bo... następne pół pachnie mi grudniem). Jako, że na święta wszystko jest ciężkie, ociekające majonezem i pyszne na tyle, że nie sposób się ograniczyć do jednej porcji, to potrzeba czegoś lekkiego, co równocześnie stanie się propozycją wiosennego ukwiecenia. Proponuję więc śmietanowca (lub, jak ktoś woli - galaretkowca). Pyszny, szybki deser, który może ożywić stół i nie obciążyć żołądka (zbytnio). Na świąteczne "nic już nie wcisnę... no, chyba, że coś słodkiego" nada się idealnie. Plus jest taki, że bardzo łatwo go odchudzić. Minus - jest "szybkoznikający".
SKŁADNIKI :
- śmietana 30%, 2 kubki,
- galaretka, 6 różnych kolorów,
- żelatyna, 4 łyżki,
- cukier drobny, do smaku
+ Miska/szklane naczynie
+ 5 szklaneczek po Nutelli (bądź inne naczynia w których łatwo jest pokroić gotowe galaretki, a podczas tężenia nie zajmą wiele miejsca).
WYKONANIE :
Przygotowujemy galaretki, używając połowę zalecanej ilości wody, bardzo dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia galaretek, jak wystygnie, schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc, następnie kroimy w kosteczkę.
Do miski w której będziemy robić śmietanowca wlewamy świeżo zrobioną, przestudzoną galaretkę, przygotowaną z połowy wody.
Przygotowujemy żelatynę w małej ilości gorącej wody.
Śmietanę ubijamy na piankę, powoli dodając cukier i ubijając na wolniejszych obrotach, do ubitej śmietany wlewamy strumyczkiem, cały czas ubijając wystudzoną żelatynę, dorzucamy pokrojone galaretki i szybko, dokładnie mieszamy, przekładamy łyżką, chochlą śmietanowca do miski/naczynia z galaretką, wyrównujemy wierzch, szczelnie przykrywamy i schładzamy kilka godzin w lodówce.
T en śmietanowiec wraca do nas regularnie od lat. Przerobiłyśmy wiele kombinacji tego deseru i ta jest jedną z naszych ulubionych. Mocno śmietanowy, jeszcze bardziej galaretkowy, o odpowiedniej konsystencji. Nie za słodki, nie za mdły. Powiedziałybyśmy, że jesteśmy nieobiektywne, bo każdy ma inne smaki, a nas dodatkowo duma rozpiera, gdyż jakby nie patrzeć, to dzieło naszych rąk i mózgów, ale... czas tą skromność kopnąć w 4 litery, bo poczęstowałyśmy nim wiele osób i każda prosiła o dokładkę dokładki.
Przykład wersji odchudzonej (leciutko) to zamiana śmietanki na niesłodzone mleko skondensowane.
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2016/03/smietanowiec-galaretkowiec-deserowa.html