ßßß
Tym razem zapraszam na szybkie ciasteczka w czekoladzie. Klasyczny przepis na kruche ciastka wzbogaciłam o dodatek cynamonu, ale pyszne byłyby też z dodatkiem kakao. Polecam do upieczenia nawet dzień przed Świętami, smacznego:) na 50-60 małych ciasteczek:290 g mąki krupczatki,łyżka cynamonu,200 g zimnego masła,100 g cukru pudru,3 żółtka,tabliczka mlecznej lub ciemnej czekoladyMąkę i cynamon dokładnie posiekać z masłem (masło powinno być w malutkich kawałeczkach), a następnie dodać żółtka i cukier. Wszystko połączyć i zagnieść w kulę. Włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto (na grubość 5-7 mm) na podsypanym mąką blacie. Foremką do ciasteczek wykrawać odpowiedni kształt. Piec w 200 stopniach ok. 8-10 minut. Ciastka są gotowe, gdy tylko zaczną rumienić się na brzegach. Wyciągnąć je razem z blaszką do całkowitego ostudzenia (nie ściągać gorących z blachy, gdyż są bardzo delikatne i się rozpadną; stwardnieją po całkowitym ostudzeniu). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować nią ostudzone ciastka.Wszystkim Czytelnikom mojego bloga życzę Zdrowych, Spokojnych, Rodzinnych Świąt:)