Wykonanie
Tym razem zapraszam na szybkie
ciasteczka w
czekoladzie. Klasyczny przepis na kruche
ciastka wzbogaciłam o dodatek
cynamonu, ale pyszne byłyby też z dodatkiem
kakao. Polecam do upieczenia nawet dzień przed Świętami, smacznego:) na 50-60 małych
ciasteczek:290 g
mąki krupczatki,łyżka
cynamonu,200 g zimnego
masła,100 g
cukru pudru,3
żółtka,tabliczka
mlecznej lub ciemnej
czekoladyMąkę i
cynamon dokładnie posiekać z
masłem (
masło powinno być w malutkich kawałeczkach), a następnie dodać
żółtka i
cukier. Wszystko połączyć i zagnieść w kulę. Włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto (na grubość 5-7 mm) na podsypanym
mąką blacie. Foremką do
ciasteczek wykrawać odpowiedni kształt. Piec w 200 stopniach ok. 8-10 minut.
Ciastka są gotowe, gdy tylko zaczną rumienić się na brzegach. Wyciągnąć je razem z blaszką do całkowitego ostudzenia (nie ściągać gorących z blachy, gdyż są bardzo delikatne i się rozpadną; stwardnieją po całkowitym ostudzeniu).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, posmarować nią ostudzone
ciastka.Wszystkim Czytelnikom mojego bloga życzę Zdrowych, Spokojnych, Rodzinnych Świąt:)